Altele

Casa viitorului se proiecteză acum

Oare de câte ori am auzit celebra urare de la nunțile românești ,, casă de piatră”? Și cu siguranță o să o auzim în continuare. Casă de piatră… Brrr. Mă ia cu frig doar când aud cuvintele. Nu sunt curioasă de cum ar fi casa. Friguroasă, cu un aer greu și întunecată. Asta cu siguranță nu se potrivește cu casa pe care mi-o doresc. Prefer să îți povestesc despre planul meu.

Cu 4 ani în urmă, am decis să mă întorc acasă, într-un orășel nu tocmai mare, însă destul de cunoscut datorită rolului lui de ,,poartă către civilizație”. Un orășel simpatic din vestul țării, nu cel mai bine dezvoltat din punct de vedere economic, însă un oraș cu oameni harnici și probabil printre cele mai bine dezvoltate în agricultură. Un loc în care aș vrea să rămân să locuiesc, să îmi întemeiez o familie și să îmi deschid propria afacere. Un loc în care să îmi construiesc căsuța visurilor mele.

Sursă: Pinterest, utilizator Shanice @ City of Creative Dreams 

În fața casei mele e un covor de iarbă verde, câțiva brazi frumoși și locuri de parcare. O alee împrejmuită de flori te conduce către intrarea în casă. Un hol mic, dar foarte primitor te întâmpină în prima instanţă. În stânga este dormitorul principal, urmat de camerele copiilor și un mic dressing foarte practic. În față, un living cochet, nu prea mare, însă plin de plante și inserții din lemn, care de abea așteaptă să îți ofere oaza de liniște și relaxare de care ai nevoie la sfârșitul unei zile pline de lucru. În stânga, spațiul cel mai des folosit de membrii familiei; bucătăria și spațiul de luat masa. Delimitate doar printr-o ușă glisantă din sticlă, care să îți ofere lumină și senzație de spațiu deschis. Aici găsești o ușă către o baie, alta către un spațiu de depozitare pe post de cămară și o alta către rai. Da, către raiul casei noastre. O cameră mare care ține loc de terasă, cu pereții de sticlă, mult lemn și piatră. Plantele verzi îți oferă un spațiu relaxant, cu aer curat. Un spațiu de care te poți bucura pe tot parcursul anului. Vara, soarele te mângăie cu razele lui, iar iarna, spațiul îți ofer posibilitatea de a te bucura de zile senine de la căldura șemineului.

În curtea din spate te întâmpină mirosul îmbietor al florilor, iar vara te poți bucura de răcoarea pomilor înalți de toate soiurile: tei, nuci, brazi, chiar și o livadă mică.

Imediat în vecinătatea căsuței noastre, stă un spațiu special creat pentru lucru. O clădire, cu 2 birouri, cu geamuri mari și mobilier din lemn masiv, unde ne petrecem majoritatea timpului dedicându-ne micilor noastre afaceri.

Sursă: AIA Proiect

Casa este de mult schițată în mintea mea. Ştiu că toți pereții o să fie albi, iar culoarea încăperilor va fi dată de diverse decorațiuni. Însă pentru a crea o casă nu doar plăcută pentru psihicul nostru, ci şi portofelului, trebuie să ne gândim și la eficiența ei. Așadar, de la vis la realitate eu mai am doi pași. Unul însă îmi poate influența toată viața: eficiența casei mele.

Sunt un om cu vise și am studiat contabilitatea. Nu mă pricep deloc la contrucții, la inginerie, la IT sau la proiectare. Din fericire pentru mine nu trebuie să mă acup nici de studii, nici de proiectare, pentru că sunt oameni care fac asta cu multă pricepere și din pasiune! Există experți precum cei de la AIA Proiect care îți prelucrează visele, le fac să fie practice și economice, ca apoi să te bucuri din plin de realizarea lor. Ei se ocupă de tot ce înseamnă proiecte de case.

Casa despre care v-am povestit, este o casă mai deosebită. Dincolo de design, îmi doresc o casă practică, ecologică și economică. O casă care să îmi ofere confort la cote maxime. Cu acoperiș solar şi panouri solare care să asigure căldură și apă caldă, un cazan special pentru peleţi din resturi vegetale şi sisteme de ventilare. O casă activă.

Sursă: sildymas-vedinimas

Ce este o casă activă?

Casa activă este un concept nou, care pe lângă designul casei şi frumuseţe exterioară, îşi propune să îţi asigure funcţionalitate şi reducere a costrurilor. În proiectarea acestui tip de casă, cele mai importante aspecte sunt calculul suprafeţelor, compartimentarea, costurile de întreţinere, climatul interior şi tipul materialelor folosite.

De ce este numită „casă activa”? Principala caracteristică a acestor case este de a avea un impact pozitiv asupra mediului înconjurător. Aceasta trebuie să producă mai multă energie decât este necesarul ei, din surse regenerabile. Sistemul de iluminare este și el un element important într-o casă. De aceea în construcția caselor active se are în vedere poziționarea corecta a casei și a camerelor, astfel ca proprietarii să se poată bucura de lumină naturală cât mai mult timp. Ferestrele mari și generoase sunt prevăzute cu sisteme de microventilație pentru a oferi un aer curat și aerisit pe tot parcursul anului. Încălzirea se face prin surse cât mai prietenoase mediului înconjurător, apelând la cazane pe peleți și panouri solare. Datorită acestor caracteristici este cunoscută și sub denumire de casă eficientă energetic.

V-am spus de câteva ori că sunt o susținătoare a astfel de idei, menite să ne asigure o evoluție, un confort, însă fără să neglijeze mediul înconjurător. Am ales să pornesc oarecum pe un astfel de drum, alături de tatăl meu, atunci când am decis să aducem pe piața din România o alternativă ecologică pentru încălzire. Astfel, producem de peste 5 ani de zile peleți doar din resturi vegetale, precum grâu și rapiță. Acest tip de combustibil solid înlocuiește lemnul și cărbunele, celebrele noastre surse de încălzire. Resturile vegetale sunt dăunătoare pământului arabil pentru primii ani deoarece se descompun greu, iar pentru încălzire sunt o sursă inepuizabilă, care se obține în fiecare an. În plus, în timpul arderii, peleții emit foarte puțin carbon, iar cenușa rezultată este un bun îngrășământ pentru plante.

Sursă: Hwenergy

Astfel, casa mult visată îmi doresc să fie una eco-friendly și eficientă din toate punctele de vedere. Sper doar să se materializeze, iar pe viitor să vă prezint poze chiar din interiorul ei.

Planul casei din visurile mele a fost divulgat datorită provocării lansate de AIA Proiect în cea de-a cincea probă din cadrul proiectului Spring SuperBlog 2019.

%d blogeri au apreciat: