
Construcții la superlativ
Tehnologia își pune amprenta asupra tuturor domeniilor, chiar și acolo unde nici nu ne putem imagina cum se pot schimba lucrurile banale de zi cu zi. La fel se întâmplă și în construcții. Vedem la știri imprimante pentru clădiri, țiglă care înlocuiește panourile solare, ciment luminescent, LED, OLED și cine știe câte or mai fi. Eu mă minunez tot mai mult pe zi ce trece văzând cât de mult poate să avanseze omul (și să regreseze, dar aici nu vorbim despre decăderea ființelor umane). Azi vorbim despre construcții la superlativ.
Construcții pe vremea bunicii
I se spune perioadă contemporană. Începe de prin anii 1940 și a prins-o chiar și străbunica. Ehee, ani de glorie în privința construcțiilor, ar spune unii. S-a început construirea clădirilor mai mari, așa cum îi știm și noi. Majoritatea construcțiilor sunt din perioada asta.
Când spun construcții de pe vremea bunicii, exact la asta mă gândesc: la casele acelea mari, boierești, din cărămidă, încăperi înalte cât 2 etaje, geamuri înguste și înalte. Casele acelea ce te chinui tot anul să le încălzești. Pentru casele alea era nevoie de ani de zile să prindă forma finală, de materiale și oameni. Timp. Cel mai prețios material.

Construcții, așa cum le știam eu
Apoi am văzut că se poate construi mai repede. Și mai eficient. Dar ai nevoie de spațiu pentru materiale de construcții. Ai nevoie de kilometri întregi făcuți ca să cauți firmele potrivite cu care să lucrezi. Zile în șir în care alergi dintr-un colț în altul, să vezi fiecare magazin ce îți poate oferi.
Țin minte când am fost să căutăm faianță și gresie pentru acasă. Am obosit mai rău decât dacă o puneam eu pe toată, doar pentru a vedea ofertele din magazine. Apoi am revenit cu calcule să o cumpărăm. Ai nevoie de loc să o depozitezi. Stai așa, parcă nu ajunge. Fugi din nou la magazin să mai iei.
Construcții la superlativ
Construcțiile au prin un nou contur în ultimii 2-3 ani. Acum majoritatea companiilor sunt online, au nu doar portofoliu cu produse, ci chiar magazin online. Comanzi din confortul casei tale. Cu un dispozitiv (PC, laptop, smartphone) poți face minuni, fără să te deplasezi. Sau poți mergi la magazin doar ca să verifici dacă într-adevăr este produsul dorit. Dar nu ești nevoit să calci pragul tuturor magazinelor din județ. Nici măcar nu trebuie să fie din județ!
Pe principiul acesta funcționează și Vindem-Ieftin.ro care vine cu un nou concept: Depozitul Virtual.

Ce este Depozitul Virtual?
Potrivit celor de la Vindem-ieftin.ro: „Depozitul Virtual acționează ca un depozit convențional care are toată gama de materiale de construcții, numai că relația este mediată prin comenzi online și telefonice de către un consultant local cu expertiză în domeniul materialelor de construcții. Similar cumpărării dintr-un depozit local, clientul are marfa de calibru transportată la adresă, recepționând marfa doar la primire. Altfel spus, în magazinul fizic vede doar o mostră.”
Comanda se face foarte ușor, printr-o cerere, la care primești o ofertă de preț. Negociezi cu frunizorul, achiți proforma și aștepți să ajungă produsele direct la adresa indicată de tine, direct de la producător.
Procesul este unul mult mai ușor și mai eficient. În plus, majoritatea nu ne pricepem la construcții. Știm exact cum ne dorim să arate casa, dar nu știm ce este o tablă cutată sau vată bazaltică. Cel puțin eu recunosc că nu știu. Am auzit de vată minerală, dar asta e cam tot ce știu despre ea: denumirea. Astfel că, printr-un astfel de sistem de comenzi inteligente avem la dispoziție și consultanță.
Sistemul este super practic și pentru cei care își doresc să facă amenajări interioare, nu doar să construiască. Găsiți tot ce este necesar într-o casă, de la acoperiș la fundație. Sau invers.
Timpul este cea mai importantă resursă din viața noastră. Și banii. Sunt singurele care depind 100% de tine și cum le manageriezi. Așa că nu le irosi atunci când există alternative mult mai eficiente.