Analfabeta-care-știa-să-socotească Jonas Jonasson
Beauty for soul,  Carti

Analfabeta care ştia să socotească de Jonas Jonasson

Titlul vi se pare ciudat? Așa este și cartea lui Jonas Jonasson, Analfabeta care știa să socotească. Ciudată. Alții zic că e amuzantă, ironică etc. Eu doar atât pot spune: ciudată! Asta chiar e o carte care fie îți place, fie o abandonezi de la bun început.

Povestea pe scurt

Un roman savuros despre noroc, dragoste, bombe nucleare şi relaţii internaţionale. „Analfabeta care ştia să socotească” e povestea unei fete care a încercat să-şi schimbe viitorul sfârşind prin a produce tulburări majore la nivel mondial. Nombeko Mayeki fuge de cel mai nemilos serviciu secret internaţional – împreună cu trei surori chinezoaice, doi fraţi gemeni care sunt, oficial, aceeaşi persoană, şi un fermier bătrân. Iar soarta regelui Suedei – şi a lumii – stă pe umerii ei.

Goodreads

Nombeko Mayeki e o femeie săracă, fără școală, venită dintr-o țară săracă, familie mai mult decât săracă. O fată deșteaptă totuși, care știe să socotească, să citească și e foarte descurcăreață. Povestea începe cu ea pe când job-ul ei era să curețe toaletele în Soweto, prin anii 1970.

 ”Despre o fetiță care locuia într-o colibă și despre bărbatul care, după ce a murit, a ajutat-o să scape de acolo”.

Analfabeta care știa să socotească de Jonas Jonasson

De cealaltă parte se află o familie suedeză cu un tată republican fanatic, hotărât să dea jos monarhia prin uciderea regelui. Iar asta devine unicul său scop în viață. Așa că, atunci când soția lui dă naștere a doi băieți, familia decide să declare doar unul din ei. Cel cu actele în regulă beneficiază de tot: educație și o viață normală. Problema este că seamănă leit cu tatăl său: nu se descurcă deloc la școală și este la fel de fanatic. Fratele lui este cel care îl ajută cu școala, are bunele maniere și o minte sclipitoate. Din păcate el oficial nu există, fiind condamnat să trăiască în umbra fratelui său.
Cele două povești se intersectează atunci când Nombeko fuge din țara sa natală în Suedia. Iar aventura lor de abea începe. Trec prin zeci de peripeții amuzante, unele chiar hilare. Dar tocmai asta este partea interesantă a romanului.

Părerea mea

Când am descoperit titlul Analfabeta care știa să socotească pe Scribd, mi-a stârnit curiozitatea instantaneu. Trebuia să aflu povestea ei. Acesta a fost și motivul pentru care am reușit să termin cartea. Altfel, mă pierdea undeva printre rânduri și dacă nu era variantă online, se așeza și praful pe ea.

Romanul lui Jonas a fost pentru mine ca și liniile de la un EKG. Ba mă făcea să devorez cartea, ba mă pierdea pe drum. Nombeko însă m-a cucerit. Povestea unei femei simple, sărace, dar foarte inteligente, nu are cum să nu îți fure puțină simpatie. La fel și iubitul ei, geamănul inteligent, viu, dar inexistent oficial.

În schimb, geamănul celălalt, împreună cu iubita lui, fermierul și părinții gemenilor, m-au scos din sărite. Nu îmi venea să cred cât de înapoiați pot fi. Și creduli. Și needucați. Și cred că toate defectele existente în lume le dețineau ei.

Găsiți cartea și în Ce am învățat din cărțile citite #4

Pe de altă parte, carte arată o realitate tare cruntă. Cea a oamenilor cu potențial, inteligenți și educați care sunt de cele mai multe ori dați deoparte de oamenii de rând. Aceștia mereu au de suferit. E mult mai ușor ca societatea să suporte oameni mai slab pregătiți, doar din orgoliul de a nu excela altul. Privind astfel cartea, Jonas chiar a atins foarte bine modul de gândire și felul de a acționa al oamenilor.

Analfabeta care știa să socotească

Titlu: Analfabeta care știa să socotească
Autor: Jonas Jonasson
Data publicării: 2013
Editura: Trei
Carte tipărită găsiți la Elefant, Libris, Editura Trei.
Scribd: Analfabeta care știa să socotească

Acum însă sunt tare curioasă dacă a mai citit cineva cartea. Și mai ales dacă i-a plăcut 😀 Dacă încercați să citiți cartea, eu zic să vedeți prima dată un preview. Sunt șanse mari să nu fie pe placul tău.

Ce părere ai de Analfabeta care știa să socotească? Ai citit cărțile lui Jonas?

%d blogeri au apreciat: