Recenzie casnica
Beauty for soul,  Carti

Casnica de Jill Alexander Essbaum

,,O carte nu trebuie judecată după coperta sau titlul ei”. Am auzit asta de zeci de ori și am citit de și mai multe ori. Și totuși am ajuns să devorez romanul Casnica a lui Jill Alexander Essbaum datorită celor două elemente. Coperta mi-a atras privirea, iar titlul mi-a stârnit interesul. Pur și simplu îmi spuneau că trebuie să descopăr povestea acestei casnice.

Banner povestea pe scurt review carte

Casnica lui Essbaum este Anna Benz, o americancă de vreo 40 de ani, căsătorită cu un bancher elvețian prosper. Locuiesc împreună cu cei trei copii ai lor într-un orășel liniștit chiar de lângă Zurich. Anna nu duce grija zilei de mâine, dar este mâcinată de faptul că nu înțelege deloc limba. Așa că la un moment dat își ia inima în dinți și se înscrie la un curs de limba germană.

La curs, Anna cunoaște un bărbat care îi atrage atenția. Cu acesta v-a avea o legătură amoroasă sexuală; pentru că nu simte deloc iubire, doar dorință de a avea pe cineva care o dorește și care îi satisface nevoile sexuale.

Anna e doar o casnică: nu are prieteni, nu are un hobby, nu are un job, nu are absolut nimic. Doar un soț mai mult preocupat să aibă familie fericită în aparență decât în realitate.

În ciuda soarelui, îi era destul de frig încât să tremure. Bruno a văzut și a tras-o mai aproape de el. Acesta era Bruno de care, într-un fel, se putea spune că se îndrăgostise. Ieșea la iveală când erau cu soții Gilbert. O lejeritate minunată, tihnită, la care păreau să nu ajungă niciodată când erau singuri.”

La îndemnul lui Bruno, Anna merge la doamna Messerli, cu care face psihanaliză. Un hobby mai degrabă pentru Anna, decât o terapie. Pentru că dezvăluie medicului doar lucruri mai puțin importante. Cauza pentru care nu se observă nici o îmbunătățire a psihicului ei. 

Apelând la o logică întortocheată, Anna putea justifica o aventură: Mă simt bine pe moment. Mă distrage de la lucrurile care mă apasă. Bruno mă ignoră de ani de zile. Nu pot să am și eu ceva care e doar al meu? Dacă Bruno nu știe, nu contează. Nu va dura veșnic, doar puțin. Puțin. Numai puțin

Atunci când ai impresia că ai aflat totul despre Anna, că totul a fost spus și lucrurile doar se repetă, viața Annei scapă cu totul de sub control, iar toate minciunile sunt divulgate. Pentru că un proverb spune că ,,adevărul mereu iese la iveală”.

Banner parerea mea recenzie carte

Povestea Annei Benz este des comparată cu cea a Annei Karenina a lui Lev Tolstoi, una din cărțile mele preferate. Iar aici pot fi de acord până la un anumit punct.

Casnica Anna este o femeie atrăgătoare și cu o situație financiară bună. Însă  cred că problemele ei apar odată cu mutarea lor în Elveția, țară în care nu reușește să se adapteze din cauza diferențelor de gândire a oamenilor (elvețienii find oameni mai sobrii), cât și din cauza barierelor lingvistice. Astfel, deși de 9 ani aflată în Elveția, Anna nu reușește deloc să se adapteze. O femeie frumoasă și sociabilă înainte, se trezește dintr-o dată înconjurată de oameni necunoscuți, oameni pe care nu îi înțelege și care nu o înțeleg.

Romanul este unul psihologic, Anna destăinuindu-se doctorului Messerli, dar doar atât cât să se simtă în siguranță. De tot ce rămâne nespus, trebuie să descoperim din acțiunile ei și destâinuirile directe către cititor.

Deseori o să îți vină să iei cartea tare în mâini, să o zgudui și să strigi către Anna să se trezească odată la realitate. Dar oricât ai urla, tebuie doar să treci mai departe. Anna nu aude. Și de ar auzi, nu știu dacă ar da doi bani pe ce ai tu de gând să îi spui.

Spuneam să sunt de acord cu comparația între Benz și Karenina până la un punct. Care? Anna Benz mi se pare o femeie mult mai slabă decât Karenina. O femeie psihic afectată, care nu face nimic să schimbe cursul vieții ei. Iar viața îi dă o lovitură direc în față. Karenina în schimb, mi-a lăsat impresia de femeie puternică, luptătoare, dar care ajunge să cedeze psihic și alege cea mai ușoară cale (sau nu): moartea.

recenzie casnica de jill alexander essbaum goodreads

Anul apariției: 2015

Genul: literatură contemporană, dramă, ficțiune

Țara: Elveția

Editura: Trei

Număr pagini: 352

ISBN 9786067196641

Unde se găsește: ScribdLibrisElefantCartepedia

O carte cu un imparc emoțional puternic, Casnica merită citită de toate femeile. Este o lecție de viață și un mod de a vedea problemele din viața ta altfel. Un mod de a înțelege că în viață trebuie să lupți pentru ceea ce îți dorești îi de multe ori trebuie să te adaptezi la mersul lucrurilor. Viața nu se desfășoară după un scenariu pe care ți-l scrii singur. Deși majoritatea lucrurilor depinde de acțiunile și deciziile tale, uneori viața îți mai oferă o piedică sau o mână de ajutor din oficiu.

Ai citit Casnica de Jill Alexander Essbaum? Ce alte cărți asemănătoare ai recomanda?

%d blogeri au apreciat: