Ce am învăţat din cărţile citite 4
Beauty for soul,  Carti

Ce am învățat din cărțile citite #4

Bună dragilor, de ceva timp nu v-am mai povestit despre ce am învățat din cărțile citite. Așa că mă gândeam că fiind weekend poate vă fac poftă de lectură povestindu-vă despre alte cinci cărți citite. 

O sută de nume – Cecelia Ahern

O carte pe care am descoperit-o la bibliotecă. Am mai citit Suflete Pereche scrisă de Cecelia și mi-a plăcut foarte mult. Are un stil diferit de a scrie, de a povesti. Dar și poveștile sunt diferite. Am plecat în concediu din care am uitat să mă întorc la timp. Așa că am ajuns să citesc cartea asta la spital. Nu încercați asta!

Povestea începe foarte trist cu îmbolnăvirea lui Constance, cea mai bună prietenă a lui Kitty Logan, o jurnalistă cunoscută. Prietena ei știe că urmează să plece într-o lume, poate, mai bună. Dar nu înainte de a primi promisiunea lui Kitty că are să caute scrisoarea pregătită pentru un articol special. O listă cu o sută de nume. Fără nici o legătură între ele. O sută de oameni necunoscuți. Despre care trebuie să scrie un material în ediția specială dedicată lui Constance. Două săptămâni! O sută de oameni. O sută de povești. Ce au toți în comun, dacă nici măcar nu au auzit unul de existența celuilalt? Nu o cunoșteau nici pe Constance. Nici pe Kitty.

Ți-am stârnit puțin curiozitatea? Am să spun doar că romanul lui Ahern a fost superb, plin de lecții. Deși pare doar o cursă nebună a lui Kitty, nu este așa. Este vorba despre oameni. Despre povești diferite. Despre descoperirea celor din jur. Așa cred că ar trebui să facem și noi din când în când. Să nu judecăm. Să încercăm să aflăm povestea oamenilor din jurul nostru. Să îi descoperim, cu bune și cu rele. Și să nu uităm că adevărul e mereu undeva la mijloc.

Și am privit cu toţii spre cer – Tommy Wallach

Ai privit vreodată spre cer? Stelele care luminează întreg Universul, prevestitoare de vreme frumoasă și seară senină. Fiecare am făcut asta cel puțin o dată în viață. Dar cu siguranță nu te-ai întrebat niciodată ce s-ar întâmpla dacă o stea mititică ar cădea pe Pământ. Ai supraviețui? Ai pieri? Ce ai regreta? Dar dacă ai ști că mai ai 2 luni de trăit, până să cadă un asteroid?

Despre asta ne spune Tommy Wallach. Despre un asteroid care urmează să lovească Pământul în 2 luni. Cum se schimbă viața personajelor principale? Vă las să descoperiți. Eu vă spun momentan doar că este o carte care te pune cu siguranță pe gânduri. Ce ai face dacă ai ști că mai ai de trăit 2 luni? Cel mai probabil ai alege să trăiești liber, fără să îți pese de ce spun cei din jur. Să faci ce îți place și ce îți dorești. Dar am o veste proastă: sfârșitul de obicei nu îți este anunțat. Așa că nu aștepta, fă exact ce simți, ce îți place și ce îți dorești.

Analfabeta care ştia să socotească – Jonas Jonasson

Acum ar trebui să scot ceva din acest roman, o lecție pe care am învățat-o. Scuze! Las garda jos și recunosc: nu știu ce să vă spun. Este un roman atât de ciudat. Pentru mine și gusturile mele. Mi-a plăcut de Nombeko și ideea de femeie săracă, fără școală, venită dintr-o țară săracă, familie aproape inexistentă. O femeie deșteaptă totuși, care știe să socotească, să citească și e foarte descurcăreață. Am crezut să v-a fi o lecție de cum aparențele înșeală. A și fost, oarecum. 

Pe lângă Nombeko descoperim pe iubitul ei, un bărbat inexistent în registre. Viu… și atât. Un bărbat deștept care trâiește în umbra fratelui său geamăn mult prea șubred mintal.

Și totuși cred că ai ceva de învățat. Că soarta poate fi cruntă, că inteligența nu tot timpul este apreciată și nici nu e un avantaj de fiecare dată. Că de multe ori alegerile celor din jur pot pune amprenta asupra vieții noastre. Sau doar că și un om sărac, aparent nesemnificativ pentru societate, poate salva o țară.

Saga Favoritelor – Jean Des Cars

O carte genială, ador cartea asta. Este exact genul de carte pe care aș vrea să o recitesc. Lecțiile învățate? Toată cartea e o lecție. O lecție mai altfel despre istorie. Cu picanterii istorice. Este vorba despre favoritele (amantele speciale) ale marilor conducători. Că vrei sau nu, înveți imediat istoria și aflii despre unele secrete despre care profesorii de la școală cu siguranță nu s-au obosit să ți le spună. Nu cumva să facă materia să fie mai interesantă. Citește cartea și vezi că până la urmă istoria nu e chiar așa de plictisitoare.

Casnica – Jill Alexander Essbaum

Mulți spun că Anna Benz este o Anna Karenina modernă. Poate. Într-adevăr, cele două se aseamănă în unele privințe. Anna Benz este însă reprezentanta femeilor casnice, cu familii aparent perfecte, frumoasă, atrăgătoare și cu o situație materială foarte bună. Psihic însă duce o luptă grea.

Anna duce o luptă cu ea însăși. O femeie activă și atrăgătoare, care își pierde totul atunci când soțul ei decide să se întoarcă în țara lui natală, Elveția. Se trezește într-o altă lume, fără prieteni, fără job, fără un hobby. Plictisită de tot. Dezamăgită de toți. Simțindu-se nedorită și neiubită de cei din jurul ei. Povestea Annei este destul de tulburătoare, dar îți arată drama unei femei care aparent are totul. Femeie pe care cu siguranță ai invidia-o, până i-ai cunoște toate trăirile și gândurile. Vă mai spuneam eu: ceea ce vezi uneori nu e ceea ce crezi!

Descoperă și celelalte articole din această serie: 1, 2 și 3

Cărțile mi-au plăcut foarte mult. Fiecare este total diferită, subiecte diferite, una amuzantă, alta deprimantă. De la agonie la extaz. Din toate ai ceva de învățat. Fiecare îți prezintă câte o poveste. Fiecare vine cu câte o lecție!

Vă invit și pe Goodreads, un site pentru iubitorii de lectură;)

Cam atât astâzi cu Ce am învățat din cărțile citite. Tu ce cărți ai mai citit? 

%d blogeri au apreciat: