cover leapsa despre lectura si carti
Beauty for soul,  Carti

Leapșă cu și despre cărți

Ceau drăguților,
Zilele acestea am mai încercat să adaug cărți la lista mea cu ”cărți pe care vreau să le citesc”. Fac lista asta pe Goodreads, un site excelent despre cărți și lectură, după părerea mea, pentru că de câte ori ajung la bibliotecă rămăn să mă uit la toate rafturile alea minute în șir. Mereu mă gândesc că mi-aș dori să citesc cartea X, iar când ajung acolo uit ce carte voiam și stau să analizez cărțile, mereu plecând cu ceva la care nici nu visam. Nu zic că e rău, dar așa tot amân unele cărți tip must-read.
Așa am ajung la By Dee Make-up, o beauty bloggeriță super drăguță pe care îmi place să o urmăresc, unde în loc să savurez articolele de beauty, am deschis o grămadă de articole despre cărți și o leapșă foarte interesantă. Așa că m-am gândit să o preiau. Hai să vedem ce a ieșit.
1. Când faci o pauză de la citit, folosești un semn de carte sau îndoi un colț al paginii?
Aoleo, să îndoi colțul paginii? Niciodată! Prefer să improvizez cu hârtiuțe, pix, șervețel, etichete, orice. Eu în general îmi iau cărți de la biblioteca orașului și mi se pare lipsă de respect să le distrug. Mi se întâmplă să găsesc pagini îndoite și mă chinui să le îndrept ;))
Deci, da, folosesc un semn de carte sau o improvizație 😀

2. Ai primit în ultimul timp o carte? Dacă da, care a fost aceasta?
Nu am primit nici o carte, în afară de cele primite ca premiu la școală pentru rezultatele obținute. În rest cărți pe care le mai am sunt cumpărate de mine 🙂 Cred că nu prea mai face lumea astfel de cadouri. Trebuie să fie de la o persoană foarte apropiată și care știe ce cărți îți plac și ce ai citit. Probabil sunt mult prea personale astfel de alegeri și atunci majoritatea preferă să facă un cadou mai  ”general”.

3. Citești în baie?
Nu  chiar. Adică am citit de vreo 2 ori, până trebuia să aștept să își facă efectul masca de păr sau de față. Deși e plăcut și relaxant, prefer să fac repede un duș și să păstrez timp și de citit.

4. Te-ai gândit vreodată să scrii o carte? Dacă da, despre ce?
Prima reacție la acestă întrebare a fost să răspund cu un „nu” categoric. Dar acum că scriu în articol, încep să mă răzgândesc. În liceu scriam diferite compuneri pe anumite teme, asta pentru că știam că la olimpiade la care participam primim astfel de subiecte și preferam să mă pregătesc. Pe urmă a început să îmi placă să scriu cam despre orice. Am scris și 2-3 poezioare scurte. Nu mai țin minte dacă visam să public o carte, dar cert este că îmi doream să scriu și mă bucuram enorm când cineva citea (mai scriam pe un blog personal).

5. Care este cartea ta preferată?
O întrebare grea. Mult timp susțineam că preferata mea era „Doamna din Cachtice” de Jozo Niznansky, o carte în limba slovacă , despre  Elizabeta Bathory, cunoscută pentru acțiunile ei foarte revoltătoare. Legenda spune că omora fete tinere și făcea baie în săngele lor pentru a întineri. Am să vă povestesc într-un articol despre asta, dacă vi se pare interesant, împreună cu câteva recomandări de cărți despre ea.
Dar de când am început să citesc mai serios, am observat că sunt mai multe cărți care îmi plac. Fiecare carte are ceva interesant . Nu cred că pot face așa repede un top, dar pot spune unele care mi-au rămas în minte și în suflet: „Doctorul” – Noah Gordon, „Îndrăgostită de un masai” – Corinne Hofmann,  „Hoțul de cărți”  – Markus Zusak, „Jurnal 2003-2009” – Oana Pellea, „Anna Karenina” – Lev Tolstoi, „Maitreyi” – Mircea Eliade, „Tri gastanove kone” – Margita Figuli (în limba slovacă).

6. Îți place să recitești unele cărți?
Nu am simțit niciodată nevoia de a reciti o carte. Îmi place să citesc mereu ceva nou. Consider că sunt extrem de multe cărți bune, care așteaptă să fie citite, ca să pierd timpul recitind o anumită carte. Prefer să descopăr cât mai multe.

7. Ce părere ai despre o întâlnire cu autorii cărților pe care le apreciezi și ce le-ai spune?
Ar fi interesant și plăcut. Cel mai probabil i-aș felicita pentru munca depusă și pentru rezultate.

8. Îți place să vorbești despre ceea ce citești și cu cine?
Da, îmi place să vorbesc despre cărți cu 2 dintre cele mai bune prietene. Știu că și ele citesc și atunci preferăm să împărtășim experiențele. Astfel ne mai ambiționăm una pe cealaltă. Uneori îl mai stresez pe prietenul meu, care nu e fan citit și nici un fan al filmelor. Ah, și vorbesc mereu despre ce am mai citit cu doamna de la biobliotecă. Mereu îmi recomandă cărți bune și mai povestim despre ele.
Iar de acum vreau să vă povestesc și vouă despre ce mai citesc, mai ales atunci când găsesc o carte bună. Poate vă ajută o recomandare sau cel puțin ne relaxăm la o discuție despre cărți.

9. Care sunt lucrurile care te determină să alegi o carte anume?
În general devin curioasă când aud că se discută mult despre o carte nouă. Dar și când e prea multă vâlvă în jurul ei, mă satur de carte doar din auzite. De multe ori văd articole pe bloguri, vloguri sau pe site-uri și îmi propun să citesc cartea. Dar se întămplă să mai uit ce voiam să citesc și atunci merg la bibliotecă, merg în zona cu cărțile noi și aleg în funcție de titlul cărții, de statea mea de spirit din acel moment.

10. Care crezi că este o „lectură obligatorie”, o carte pe care toată lumea trebuie s-o citească?
Lectură obligatorie sună foarte … obligat-forțat! Consider că ar trebui să începem să citim ce ne face plăcere, indiferent de genul cărții, de autor sau subiect. Cred că ar fi extrem de util ca fiecare om să citescă cel puțin o carte despre dezvoltare personală, profesională și financiară. Ar ajuta foarte mult în viața de zi cu zi. Oamenii consideră literatura ceva din care nu ai nici un beneficiu și fiind o pierdere de timp. Dar dacă am apela la astfel de cărți, am învăța ceva nou, aplicabil în viața fiecăruia și poate ne-ar ajuta să rezolvăm anumite probleme pe care le întămpinăm (familiale, financiare, profesionale etc.).

11. Care este locul tău preferat pentru lectură?
Cel mai „utilizat” loc pentru lectură este patul. Dar cred că cel mai plăcut este în aer liber.

12. Când citești, asculți muzică sau preferi liniștea?
În timpul  în care am fost elevă, preferam să ascult muzică, apoi în timpul facultății m-am obișnuit să ascult și TV. Am observat că acum mă deranjează puțin televizorul, dar liniștea totală mă plictisește. Așa că apelez la YouTube și îmi pun muzică de relaxare, clasică, jazz, instrumentală.

13. Ai citit cărți în format electronic?
Am încercat, dar nu mă atrage deloc. Prefer cărțile, mirosul lor și să le pot simți, pipăi. Cred că o să mai dureze până mă obișnuiesc cu e-cărți.

14. Citești numai cărți cumpărate sau și cărți împrumutate?
Prefer să merg la bibliotecă și să îmi împrumut cărțile de acolo. Îmi place pentru că mereu achiziționează cărți noi, au cărți în limba slovacă, pe care nu le pot găsi în nici o librărie din România și am o gamă largă din care pot alege. Uneori îmi cumpăr câte o carte, dar destul de rar, doar dacă altfel nu o găsesc. Unele cărți am preferat să le donez la bibliotecă, știind că eu oricum le citesc o singură dată, iar alții s-ar bucura să le poată citi.

15. Fă un top 5 al celor mai bune cărți/serii pe care le-ai citit vreodată.
Un top? Tocmai ce spuneam că e greu să îl fac așa repede. Acestea sunt cele mai dragi cărți citite, dar nu este un clasament:

– Doamna din Cachtice, de Jozo Niznansky,
– Maitreyi, de Mircea Eliade,
– Trilogia familiei Cole, de Noah Gordon (Doctorul, Shaman și  Casa de pe colină),
– Hoțul de cărți, de Markus Zusak,
– ”seria” scrisă de Corinne Hofmann. Am scris în ghilimele, deoarece nu este o serie în adevăratul sens al cuvântului. Sunt cărți scrise despre viața ei. Cărțiele pe care le-am citit sunt: Îndrăgostită de un masai, Africa, dragostea mea, Revedere în Barsaloi.
Carti preferate leapsa despre carti si lectura
16. Top 5 cărți/serii pe care îmi doresc să le citesc.

– PS: I love you, de  Cecilia Ahern – îmi doresc vă citesc cartea de când am văzut filmul,
Eleganța ariciului, de Muriel Barbery – în curând bifez și asta,
– Femeile vin de pe Venus, bărbații de la băut, de Tache Simona și Radu Mihai. Am citit descrierea de pe spatele cărții într-o librărie și mi se pare super interesantă și amuzantă,
– seria Cântec de gheață și foc, respectiv Game of Throne, de George R.R. Martin
Memoriile unei gheișe, de  Arthur Golden.Carti pe care vreau sa le citesc leapsa despre carti si lectura

Și lista continuă, dar astea ar fi cele pe care aș vrea să le citesc neapărat anul acesta.

Leapșa despre cărți poate fi preluată de oricine dorește și de abea aștept să aflu răspunsurile voastre la aceste întrebări.

Până atunci, vă pup,
lindemona blog
Sursă foto: Moonlight-Traveller
%d blogeri au apreciat: