Recenzie amurgul marinarului yukio mishima
Beauty for soul,  Carti

Recenzie: Amurgul marinarului de Yukio Mishima

Bună dragilor, revin cu o poveste interesantă, șocantă și care cu siguranță te v-a pune pe gânduri. Este vorba de Amurgul marinarului de Yukio Mishima. Un roman japonez care tratează subiecte delicate, lupta dintre onoare, glorie, iubire și sacrificiu. Însă vă las pe voi să descoperiți mai multe.

,,Noboru are 13 ani, locuiește la Yokohama cu mama lui, Fusako, și e orfan de tată. Își exersează de câte ori are ocazia propria insensibilitate – „inima dură a unui adolescent“ – și face parte dintr-o bandă de băieți sălbatici care resping lumea adulților ca fiind iluzorie, ipocrită și sentimentală. Când în casa lor se instalează un ofițer de marină, Ryūji, care renunță la mare pentru frumoasa Fusako, Noboru și întregul grup consideră că viața acestuia și-a pierdut sensul.” – Goodreads

Banner povestea pe scurt review carte

Noboru Kuroda, avea doar 13 ani și trăia cu mama lui, o tânără văduvă de doar 33 ani, în cartierul Yamate-cho din Yokohama, într-o casă construită chiar de răposatul său tată.

Ryuji Tsukazaki este marinar de ani de zile, iar marea lui iubire este chiar marea. De altfel, nu este însurat, nu are familie și nu își imaginează viața altfel, decât pe mare. Este ofițer pe cargobotul Rakujo-maru.

Noboru este înebunit după vapoare și tot ce înseamnă meseria de marinar. Apreciază oamenii care aleg să își sacrifice viața pentru a călători pe mare, care zilnic se confruntă cu valurile sălbatice și vremea nemiloasă. Consideră iubirea o slăbiciune a oamenilor, un impediment în calea spre o viață plină de succes profesional. 

Așa că într-o zi, mama lui îl duce în port pentru a vedea vapoarele și urcă în cargobotul pe care lucra Ryuji. Așa cei trei fac cunoștință. Drept mulțumire, mama lui Noboru hotărâște să se întâlnească spre seară cu ofițerul atât de amabil. Însă la întâlnire s-a legat o conexiune între cei doi, iar seara s-a încheiat acasă la familia Kuroda.

Dimineața Noboru a auzit voci venind din camera mamei lui și a decis să tragă cu ochiul printr-o mică gaură din peretele de lemn. Așa a aflat despre relația celor doi. Dar nu schițează nici un semn în fața celorlalți, cum că ar ști ce se petrece între mama sa și Ryuji.

Ryuji începe să își schimbe părerea despre iubire, confesându-se că „datorită mării am ajuns eu să prețuiesc în secret, în sufletul meu, ideea de iubire, iubirea pentru care merită să-ți dai viața, iubirea care-ți arde trupul. (…) marea din jur seamănă insuportabil de mult cu o femeie. O infinitate de apă, dar una care nu-ți potolește setea. Suntem înconjurați de toate elementele naturale ce amintesc de o femeie, dar suntem ținuți mereu la mare distanță de trupul oricărei femei”.

Noboru observă tendința de a se schimba a lui Ryuji, de a deveni un om obișnuit care tânjește după iubire și o viață de familie împlinită. Fapt care îl pune în alertă. Tot ce a apreciat la Ryuji tinde să se piardă cu totul, iar el să nu mai fie un erou care se sacrifică pentru meseria lui. Astfel că, împreună cu prietenii lui pleacă lângă port pentru a-l spiona și pentru a pune la cale un plan care să îi redea lui Ryuji poziția de erou în fața lor.

Gașca lui Noboru este formată din 6 băieți, cu aceleași principii și dorințe în viață. Nu folosesc nume, ci numere, Noboru fiind numărul 3, iar gașca este condusă de un șef. Dorința celor șase este de a deveri oameni fără emoții și necontrolați de sentimente. Se antrenează zilnic pentru asta. Noboru drept dovadă de vitejie omoară o pisică, iar șeful găștii o despică. Astfel, consideră că își pot controla emoțiile și mintea.

Planul copiilor de a-l salva pe Ryuji de la decădere este foarte crunt și bine pus la punct. Însă sunt dispuși să facă orice pentru a nu-l lăsa pe eroul lor, care și-a sacrificat atâta timp din viață pentru a ajunge ofițer de marină să cadă în capcana iubirii față de o femeie.

,,Ce nu putem face noi (copiii), adulții nici atât nu pot. Peste lumea asta e pusă o etichetă mare pe care scrie ,,neputință”. Aș vrea să nu uitați că numai noi suntem aceia care o vom putea dezlipi, în cele din urmă.”

Amurgul marinarului – Yukio Mishima
Banner parerea mea recenzie carte

Romanul lui Mishima, Amurgul marinarului, are un puternic impact asupra cititorului. M-a cutremurat gândul că sacrificiul unui om și felul lui de trăi, singur, fără familie și fără iubire poate fi privit de către copiii ca fiind un erou, un ideal. Am ajuns să ne dorim atât de tare să ne sacrificăm viețile personale pentru a atinge idealurile impuse chiar de noi, dar și de societate, în viața profesională. Am uitat că trebuie menținut un echilibru între cele două, fără a înclina balanța doar spre una dintre ele. Iar idealurile acestea, deși nu ne fac fericiți, le transmitem mai departe.

Mishima ne deschide ochii și ne arată lupta dintre onoare, iubire, sacrificii, glorie. 

Amurgul marinarului este un roman pe care îmi vine greu să îl povestesc. Deși este un subiect destul de des întâlnit în literatura japoneză, în literatura noastră este cu totul altfel abordat. Este o diferență mare dintre culturi și felul de a privi lucrurile, de a privi curajul, onoarea și gloria.

Recenzie amurgul marinarului yukio mishima

Anul apariției: 1963

Genul romanului: literatură japoneză, dragoste, onoare, glorie, sacrificii

Numărul de pagini: 200 – varianta în lb. română, Humanitas

Țara: acțiunea se petrece în Yokohama, Japonia

Editura: Editura Humanitas

Unde se găsește: Libris, Elefant

Citește și: Recenzie: Anna Karenina de Lev Tolstoi

Ai citit Amurgul marinarului de Yukio Mishima? Ce alte cărți din literatura japoneză mi-ai recomanda?

%d blogeri au apreciat: