Recenzie Finlay Donovan e mortală
Carti

Recenzie: Finlay Donovan e mortală de Elle Cosimano

În zilele mai agitate de zi cu zi, îmi place să aleg o lectură lejeră, cu personaje simpatice, cu puțină acțiune și un strop de romantism. Una dintre astfel de lecturi este și Finlay Donovan e mortală, carte scrisă de Elle Cosimano.

8 minutes

Despre Finlay Donovan e mortală

Prima din trilogia #Finlay Donovan, cartea Finlay Donovan e mortală este în sine mortală. Are acțiune din plin, te ține în suspans, Finlay e o tipă faină și amuzantă. Micile ei stângăcii te cuceresc, iar curiozitatea ei de nestăpânit face tot deliciu.

Autor: Elle Cosimano
Serie: Finlay Donovan
Pagini: 355 (engleză) – 408 (română)
Editura: BookZone
Anul publicării: 2021
Gen: thriller, mister, ficțiune, umor, Young Adult, beletristică
ISBN 9786069700839
Personaje: Finlay Donovan, Stephen Donovan, Therezia, Vero, Georgia, Patricia și Harris Mickler, Aaron, Julian, Nick, Felix, Andrei și Irene

Povestea pe scurt + spoiler

Finlay Donovan este personajul în jurul căreia se învărte întreaga acțiune. Finlay este o scriitoare fără prea mult succes, o femeie divorțată și mamă a doi copilași. În carieră nu are prea mult succes. Obosită și coplețită de problemele cotidiene, Finlay își găsește cu greu inspirație pentru cărțile sale. Defapt, este într-un impas complet: are semnat un contract pentru un roman, a încasat un avans pentru a începe să îl scrie, care o ajută să supraviețuiască, dar nu are nici primul rând din carte scris. Fostul ei soț pare să trăiască o viață de vis. Are putere financiară, o ajută mult și pe Finlay, le oferă copiilor totul, are o casă frumoasă, o afacere prosperă și o viitoare soție frumoasă și foarte descurcăreață.

Povestea lui Finlay prinde contur la Panera, o locație luxoasă, pe care nu și-o permite, dar agenta ei vrea să aibă o discuție despre carte. Finlay este în impas, iar agenta o provoacă să scrie cât mai repede un roman clasic, despre o crimă. Discuția lor este ascultată de o femeie decunoscută, care le urmărește de când au ajuns. Aceasta îi strecoară un bilețel în rucsacul lui Finlay, în care îi oferă 50.000 de dolari pentru ai ucide soțul. Iar de aici viața lui Finlay este ca un bulgăre de zăpadă. Cu cât încearcă mai mult să scape de catalogarea greșită, cu atât mai curioasă devine. Cu cât e mai curioasă, cu atât mai multe prostii face. Și cu cât mai multe prostii, viața devine mai complicată.

Finlay descoperă motivul pentru care soția își dorește moartea soțului ei. Deoarece acesta urmărește diverse femei cu situații financiare bune, ca mai apoi să le șantajele, Finlay decide să salveze următoarea lui victimă, însă își complică propria ei viață, atunci când decide să îl ducă pe bărbatul sedat la ea acasă.

Spoiler Alert lindemona
Spoiler – aceste fragmente dezvăluiesc toată povestea, treptat

Finlay e foarte curioasă de ce femeia necunoscută, Patricia, vrea să își omoare soțul, așa că decide să îl urmărească la un bar. Acolo decide să o salveze pe următoarea victimă a lui Harris și în timp ce femeia rămâne în baie, Finlay îl abordează pe Harris în separeu și îi dă acestuia propriile droguri. Când Harris începe să simtă efectele drogurilor, Finlay îl scoate din bar cu pretextul de a merge la ea. În bar cunoaște și un barman foarte drăguț, Julian.

Cu Harris pleacă acasă la ea pentru că acesta a adormit de la drogurile luate. Parchează în garaj și merge în casă, până își dă seama ce să facă cu el. Însă când se întoarce în garaj, vede că mașina a rămas pornită, garajul este închis și plin de gaze. Descoperă că Harris nu mai respiră, s-a intoxicat cu fum.

Apelează la „fosta” ei baby-sitter, Vero, care pentru 40% din banii primiți de la Patricia, acceptă să o ajute să scape de Harris.

Tot șocul creat o macină, peste se adaugă termenul de predat manuscris și soțul care vrea să câștige custodia copiilor. Finlay își descarcă gândurile scriind noul ei roman inspirat chiar de propriile fapte. Din banii încasați, se poate descurca singură, își plătește baby-sitter, achită toate datoriile și își permite un avocat.

Georgia, sora ei, polițistă de meserie, vrea neapărat să îi facă legătura cu un coleg de-al ei, Nick. Astfel că cei doi încep să colaboreze pentru a afla detalii despre Felix, un interlop din mafia rusească, cu care se pare că are legătură Therezia, actuala fostului soț și fostul șef al lui Harris.

Patricia însă revine la Finlay cu o nouă misiune: Andrei, soțul lui Irene și unul dintre cei mai de temut oameni ai lui Felix. Deși încearcă să refuze, se trezește din nou implicată în poveste.

Investigația poliției se apropie prea mult de locul unde l-au îngropat pe Harris, așa că decid să mute cadavrul. Dar pe terenul lui Stephen, fostul soț al lui Finlay, descoperă alte cadavre. În timpul acesta le descoperă Andrei. Are loc o încăierare, Finlay aruncă spre el praf, iar acesta se împușcă mortal.

Poliția descoperă cimitirul mafiei rusești din ferma lui Stephen, iar Felix este arestat.

Finlay a aflat și cum a murit Harris. Aaron, lucrătorul de la adăpost unde mergea și Patricia, a închis garajul de la casa lui Fin, ucigându-l pe Harris Mickler. Și eliberând-o pe Patricia să fie cu el. 

Totul se termină primind un bilet în care Finlay este anunțată cu privire la un nou caz, pentru 100.000 dolari.

Victimă: Stephen Donovan – fostul soț al lui Finlay.

Finlay Donovan e mortală și în următoarea misiune? Rămâne să descoperim!

Părerea mea despre Finlay Donovan e mortală

Finlay Donovan e mortală e o lectură lejeră, palpitantă, perfectă pentru momentele de respiro dintre lecturile mai grele și mai încărcate. Finlay e un personaj simpatic, a reușit să mă amuze și să mă intrige în același timp. Au fost momente când îmi venea să îi spun să își revină, să își vadă de ale ei. Și momente când de abea așteptam să descopăr ce s-a întâmplat sau cum se v-a încheia toată povestea. E bine structurată, e amuzantă. Merită să te relaxezi citind-o.

Evaluare: 5 din 5.

Am acordat 5 stele pe Goodreads, media estu undela la 4,04 stele, acum. Nu este o capodoperă literară, nu în sensul acesta am dat maxim. Dar dacă a reușit să mă amuze și să mă destindă, eu zic că merită și micile plăceri nevinovate o notă bună.

Recenzii de la alți cititori

  • Un triller amuzant si interesant. Actiunea este surprinzatoare, dar prezentata cu umor. A fost genul de carte de care chiar aveam nevoie pentru a-mi descreti fruntea.” – cititor BookZone, 5 stele acordate
  • Simpatica la nivel general. E o carte care destinde.” – cititor Libris, 3 stele acordate
  • I felt so weird coming out of a book about murder being like.. THAT WAS SO FUN!” – cititor Goodreads, 5 stele acordate
  • I’ve read YA novels that were more mature and well composed than this book. This was like an episode from some children’s cartoon series that was trying way too hard to be funny. Finlay sounded like a clueless teenager, incapable of managing her own life, making one stupid decision after another, rather than a parent with two kids.” – cititor Goodreads, 1 steluță acordată, ca să vedeți și părerea celor care nu au rezonat cu această carte

Recenzii în limba română nu am găsit. Dacă scrii recenzie despre carte, lasă aici link-ul, să descoperim și alte păreri.

Despre autoare – Elle Cosimano

elle cosimano

Elle Cosimano este autoare de bestseller-uri din New York Times și USA Today, câștigătoare a premiului internațional de thriller, finalistă la premiul Bram Stoker și nominalizată la premiul Edgar. Romanul de debut al lui Elle este Finlay Donovan este mortală, carte ce a dat startul unei serii de mistere contemporane pline de mister: Cartea a fost aleasă de revista PEOPLE și a fost numită una dintre cele mai bune cărți ale Bibliotecii Publice din New York din 2021. Pe lângă faptul că a scris romane pentru adolescenți și adulți, eseurile ei au apărut în The Huffington Post și Time.
Elle Cosimano și-a descoperit adevărata chemare în studiile sociale și comportamentale, în timp ce se specializa în psihologie la St. Mary’s College din Maryland. Cincisprezece ani mai târziu, Elle a renunțat la o carieră de succes în domeniul imobiliar pentru a continua să scrie. În prezent, este autoarea premiată a aclamatelor romane Young Adult, Nearly Gone și Holding Smoke, realizând cu pasiune thrillere și ficțiuni pentru adulți și adolescenți. Când nu scrie, Elle petrece timp cu soțul și cei doi fii, alături de care locuiește în munții Blue Ridge din Virginia Centrală.

GoodreadsFacebookInstagramWebsite

Serie

Cartea face parte din seria de trei cărți, denumită Finlay Donovan. Momentan celelalte două le găsiți în limba engleză pe Elefant, nu sunt traduse încă. De asemenea, pe Scribd găsiți în engleză atât toată seria ca ebook, cât și audiobook. Vă las acest LINK pentru a beneficia de 60 de zile gratuite.

%d blogeri au apreciat: