Recenzie love&gelato vacanta la florenta carte Jenna Evans Welch
Beauty for soul,  Carti

Recenzie: Love&Gelato – Vacanță la Florența de Jenna Evans Welch

Bună dragilor, vă arătam pe Instagram câteva poze cu cartea pe care am citit-o de curând. Iar cum lectura a ajuns la final, am revenit pe blog să vă prezint această recenzie Love&Gelato, carte scrisă de Jenna Evans Welch. Este prima carte pe ca o citesc de la această autoare, dar nu cred că am să mă opresc aici. Sunt sigură că ați văzut cartea aceasta pe rețelele de socializare și eu vă povestesc despre ce este vorba, precum și părerea mea despre această carte.

Oamenii vin în Italia pentru două lucruri: love și gelato, i-a spus cineva odată. Dar uneori au parte de mult mai mult.

Lina își petrece vacanța de vară în Toscana, dar nu pentru că ar fi fascinată de ținuturile însorite, ca de basm, ci pentru că a fost ultima dorință a mamei sale ca ea să vină aici să-și cunoască tatăl. Dar ce tată stă departe de familie timp de șaisprezece ani? Așa că tot ceea ce Lina vrea este să se întoarcă acasă. 

Dar înainte de a-și pune în practică hotărârea, primește un jurnal pe care mama ei îl ținuse cât timp trăise în Italia. Dintr-odată, Lina descoperă o lume magică de iubiri ascunse, artă și brutării secrete, care o împinge, alături de foarte chipeșul Ren, pe urmele pașilor mamei sale și-i dezvăluie un secret ascuns de ea de prea multă vreme. Un secret care iî va schimba tot ceea ce știa despre mama ei, tatăl ei, și mai ales despre ea însăși.” Goodreads

,,Ai avut zile proste până acum, nu? Știi, acele zile în care alarma ta nu se oprește, toast-ul ia foc și tu îți amintești prea târziu că fiecare articol vestimentar pe care îl deții este umed în mașina de spălat? Când alergi câtre școală cu cincisprezece minute întârziere, rugându-te ca nimeni să nu observe coafura ta de mireasă a lui Frankenstein, dar imediat cum te strecori în banca ta profesorul întreabă: ,,Ați întârziat, domnișoară Emerson?”, iar toată lumea se uită la tine și observă. Sunt sigură că ai avut astfel de zile. Toți le avem.” – Love&Gelato de Jenna Evans Welch (traducere proprie)

 

Așa începe povestea Linei, pe numele său întreg Carolina Emerson, o adolescentă de șaisprezece ani din Statele Unite ale Americii. Lina locuiește singură cu mama ei, care după ce se îmbolnăvește de cancer o roagă pe fiica ei să îi promită că după moartea ei v-a merge să stea la Howard – în Italia, superba regine Toscana. După moartea mamei sale, Lina locuiește la familia celei mai bune prietene, ca să poată termina anul școlar. Apoi bunica ei îi reamintește de promisiunea făcută mamei sale, de a merge să locuiască la Howard, un vechi prieten din perioada studiilor mamei sale. Cu greu, Lina îi oferă o șansă lui Howard, care presupune că este tatăl ei. Mama nu îi povestise mare lucru despre el, doar că erau prieteni foarte buni cât timp aceasta a stat în Italia și îi povestise doar despre întâmplările amuzante din acea perioadă.

Aventura începe odată ce Lina ajunge în Florența, unde o așteaptă Howard, tatăl ei?! Încă din prima clipă Lina are un șoc. Nu doar că trebuie să locuiască într-o țară străină, trebuie să își petreacă acolo cel puțin o vară, să stea cu un om despre care nu știe sigur nici dacă este tatăl ei, dar casa lui Howard se află într-un… cimitir! Un memorial pentru eroinii americani căzuți în luptele din cel de-al Doilea Război Mondial unde Howard este administratorul locului și unde are casa. Howard face tot posibilul ca Lina să se simtă cât mai bine la el. La fel și Sonia, colega lui de servici, o veche cunoștință a mamei sale.

Lina primește de la Sonia jurnalul mamei sale din timpul perioadei în care a stat în Italia. Iar de aici începe o întreagă aventură de a descoperi cine este de fapt Howard, cine era mama ei și ce s-a întâmplat cât mama ei a stat în Florența. Decide să citească jurnalul încet, pas cu pas, în timp ce cu ajutorul jurnalului și al lui Ren descoperă locurile mult îndrăgite de mama sa. Ren, Lorenzo Ferrara (Ferrari, doar că este cu a), este un băiat care locuiește în apropiere, într-o casă care seamănă a căsuță din turtă dulce și merge la școala cu predare în limba engleză, unde ar trebui să meargă și Lina, dacă decide să rămână în Italia după terminarea vacanței de vară.

Oare Howard e tatăl ei? Dacă da, de ce le-a părăsit, iar acum revine în viața fetei ca și cum nimic nu s-a întâmplat? Oare nu știa despre existența ei? Oare nu o iubea suficient pe mama ei? Și de ce niciodată mama nu ia spus despre existența lui Howard? Sau despre perioada în care a locuit în Italia? O mulțime de întrebări care trec prin mintea Linei, dar și a cititorului. Descoperă întreaga poveste odată cu ea. Lucrurile nu sunt întotdeauna așa cum par a fi.

Ce s-a întâmplat cu mama Linei, motivul pentru care și-a crescut singură fiica în America, vă las să-l descoperiți singuri. Cât despre Lina, ei bine, vă pot spune că se împrietenește cu Ren, care îi devine cel mai bun prieten. Acesta o ajută să descopere orașul, dar și întregul mister al mamei sale. El o introduce în cercul lui de prieteni, unde îl cunoaște pe Thomas, cel mai chipeș băiat. Se înfiripează ceva între Lina și Thomas? Ce se întâmplă cu relația de prietenie dintre Lina și Ren? Vă las să descoperiți singuri 😉

Love&Gelato este o lectură super ușoară și captivantă. Mi-a plăcut povestea și mi-a plăcut cum a ales Jenna Evans Welch să structureze totul. Am fost în suspans pe parcursul întregii povești. Mereu mă întrebam oare ce s-a întâmplat între mama Linei și Howard. Sau dacă Lina o să ajungă să se adapteze în Italia. Nu e ușor să te trezești peste noapte că mama ta nu mai este, iar tu ești obligată să mergi într-o țară străină, la un om despre care nu știi absolut nimic. Doar că în urmă cu mulți ani el era prieten cu mama ta. Să îți lași colegii de școală, cea mai bună prietenă, pe bunica și tot ce ai, să te urci într-un avion și să mergi câtre un loc necunoscut.

În afară de toată aventura Linei, avem și ceva de învățat din toată povestea asta. Să iei o decizie care să îți schimbe întreaga viață și să te scoată din zona ta de confort nu este cel mai plăcut lucru atunci când ești obligat. Și cu siguranță nu este ușor. Însă uneori avem nevoie de astfel de decizii radicale în viața noastră, mai ales când simțim că ne învărtim în cerc și simțim că ne dorim mai mult. Lina a luat o astfel de decizie, deși mai mult obligată. A aflat povestea mamei sale, a aflat cine este tatăl ei, a cunoscut o nouă țară, a descoperit o altă cultură, alte obiceiuri și și-a făcut prieteni noi. Fără imboldul mamei sale nu ar fi cunoscut toate acestea. Schimbările sunt bune în viața noastră. Mai ales atunci când simțim că suntem contopiți de problemele zilnice și totul se dărămă în jurul noastru. Avem nevoie să cunoaștem oameni noi și culturi diferite. Să descoperim lumea și să ieșim din zona noastră de confort.

O altă parte din poveste care mi-a plăcut a fost descrierea locurilor. Efectiv m-a făcut să caut pe internet locurile respective și să le admir împreună cu personajul principal. Jenna Evens Welch ne descrie locații superbe care merită vizitate, cât și mâncărurile delicioase, tradiționale italienești. Evident, e vorba printre ele și despre gelato:

@meritvoss

Astfel, dacă sunteți în căutarea unei lecturi ușoare și captivante, sper ca aceasta recenzie Love&Gelato să vă vină în ajutor. Este o lectură plăcută și relaxantă. În plus, descoperiți locuri noi și interesante de vizitat într-un viitor break city în Florența.

love and gelato book
Goodreads

Anul apariției: mai 2016

Genul romanului: aventură, dragoste, Young Adult, contemporan

Numărul de pagini: 352 – varianta în lb. română

Țara: acțiunea se petrece în Florența și Roma

Editura: Editura Epica

Unde se găsește: Cumpără acum acest produs Banner cumpara lindemona blog

Aceasta a fost recenzie Love&Gelato. Ai citit această carte? Ce citești momentan?

 

%d blogeri au apreciat: