
Recenzie: Mic dejun la Tiffany de Truman Capote
Ceau dragilor,
În luna noiembrie a anului precedent am reușit să citesc cartea Mic dejun la Tiffany scrisă de Truman Capote. Este prima carte citită de la acest scriitor. Mi-am dorit destul de mult să pun mâna pe ea, deoarece am auzit peste tot de ea. Iar astăzi aș vrea să vă spun părerea mea despre aceasta carte.
Prezentare
„Cartea a cunoscut o ecranizare celebră în 1961, cu Audrey Hepburn în rolul principal. Mic dejun la Tiffany este povestea unui scriitor care își amintește că a cunoscut-o în urmă cu cincisprezece ani, pe când locuia într-un vechi apartament din New York, pe Holly Golightly. În scurt timp, scriitorul și tânăra cu apucături stranii, pe a cărei carte de vizită era scris „călătoare“, devin prieteni apropiați. După cincisprezece ani, o cunoștință comună îi arată scriitorului câteva fotografii cu un sălbatic ținând în mâini o figurină din lemn care semăna foarte bine cu Holly.”
Povestea pe scurt
Personajul principal al poveștii este Holly Golightly, o fată de vreo 18-19 ani, de la țară, care provine dintr-o familie săracă. Dorindu-și mai mult de la viață, Holly fuge de acasă. Ajunge în New-York, transformându-se într-o fată new-yorkeză de societate. Mulți o caracterizează pe Holly ca fiind o gheișă americană, câștigându-și traiul prin flirtarea cu bărbați bogați, care pentru companiei ei o răsplătesc cu bijuterii, bani și cadouri scumpe. Locuiește într-un apartament închiriat în cartierul Upper East Side din Manhattan.
Povestea este relatată prin prisma vecinului ei, Paul Varjak, un scriitor la început de drum, pe care îl numește „Fred” pentru că îi amintește de fratele ei. Holly este o fată excentrică, care mereu atrage atenția. Pe cartea de vizită și-a spus „călătoare”.
„-Ce înseamnă Călătoare?
-A, cartea mea de vizită[…] La urma urmei , cum pot să știu unde am să trăiesc mâine? zise ea ridicând din umeri. Așa că le-am spus să scrie Călătoare.”
Ea își dorește o viață somptuoasă, să se căsătorească cu unul din bărbații bogați cu care flirtează și să ia „micul dejun într-un loc ca Tiffany”. Tiffany este un magazin luxos din New York, pe care Holly îl vizitează frecvent și singurul loc unde se simte ca acasă. „Fred” se împrietenește cu ea și ajunge să îi cunoască întreaga poveste de viață. Îi place viața ei misterioasă și felul ei de a fi. De aici, cred că ar fi mai interesant să vă las să descoperiți singuri povestea.
Părerea mea
Trebuie să recunosc! Am văzut cartea la o mulțime de prieteni pe Facebook, în librăriile online, cât și cele fizice și am zis că trebuie să o citesc și eu. Titlul „Mic dejun la Tiffany” m-a dus cu gândul la o carte despre o femeie rafinată, bogată, foarte chic, care oarecum trebuie să aibă o legătură cu un restaurant/cafenea renumită, Tiffany, unde cu siguranță tipă își lua micul dejun. Sau s-a întâmplat ceva când lua micul dejun.
Apoi am citit descrierea de pe copertă, unde am aflat exact descrierea de la începutul articolului. Și eram atât de curioasă care este legătura între un mic dejun (titlu), sălbaticul și figurina din lemn. Am cumpărat cartea, dacă vă mai amintiți să spuneam în Unboxing-ul de la Libris.ro.
De la așteptările mele până la povestea în sine nu e drum prea scurt. M-am așteptat la mai mult. Știu că multă lume laudă această carte, că o mulțime și-o doresc și mulți iubesc cartea. Dar pe mine nu a reușit să mă impresioneze. Mi-a plăcut să o citesc. Este o lectură plăcută, ușoară, perfectă atunci când îți dorești să citești ceva lejer. Însă a trebuit să mă uit din nou peste recenzii ca să îmi amintesc exact ce s-a întâmplat în carte. Singurele informații care mi-au rămas a fost că Holly era o femeie tânără, care pe cartea de vizită și-a scris ”călătoare”, avea apucături ciudate și era nonconformistă. Țin minte și faptul că povestitorul era un scriitor la început de carieră, vecin cu Holly și îndrăgostit de ea. Și….pauză….pauză…pauză…ajunge să descopere o fotografie în care un sălbatic ține în mână o figurină din lemn care seamănă cu Holly, își reamintește de ea și se interesează ce s-a întâmplat cu ea. Sfârșit.
Eu i-am acordat 3 stele din 5 pe Goodreads, dar numai pentru că 2 mi se părea totuși prea puțin. Deci este undeva între 2 și 3 în notarea mea.
Ceea ce îmi place este faptul că Truman abordează un astfel de subiect, povestea unei femei care provine dintr-o familie săracă și care încearcă să își schimbe viitorul. Iar modalitatea prin care o face este foarte des întâlnită și în zilele noastre. Asta cam leagă perioada anilor ’40-’50 de prezent și face povestea să fie actuală. De asemenea, stilul lui de a povesti este drăguț, povestește totul prin prisma vecinului lui Holly, „Fred”. Are un stil lejer, uneori trece de la un subiect la altul, dar într-un mod care pe mine nu m-a deranjat și în cele 192 de pagini reușește să ne spună tot ce are de spus despre Holly.
Ce nu mi-a plăcut, este faptul că mi se pare o carte mult mai simplă decât este prezentată de oamenii care au citit cartea. Cel puțin asta am înțeles din toate descrierile. Pe Holly o vedeam mult mai rafinată, o doamnă cu maniere, care știe ce își dorește. Dar nu am descoperit asta. După părerea mea Holly este destul de naivă, nu știe exact ce își dorește, vrea doar să găsească locul potrivit, care să arate așa cum îl visează, respectiv ca Tiffany. Însă nu știe deloc ce să facă să găsească acel loc. Sincer, nici nu cred că vreodată ar fi mulțumită de el, chiar dacă l-ar găsi.
Câteva citate care mi-au plăcut din această carte:
- „Cu timpul te obișnuiești cu orice […]. -Eu, una, nu pot. N-o să mă obișnuiesc niciodată cu nimic. Cine se obișnuiește e ca și mort.”
- „Nu vreau să spun că mi-ar displăcea să fiu bogată și celebră. Asta am de gând și, într-o bună zi am să reușesc; deși, atunci când o să se întâmple, aș dori să-mi pot păstra personalitatea. Aș dori să rămân aceeași când o să mă trezesc într-o frumoasă dimineață și o să-mi iau micul dejun la Tiffany.”
- […] e mai bine să te uiți la cer decât să traiești acolo.”
- „-Ce înseamnă Călătoare? -A, cartea mea de vizită[…] La urma urmei , cum pot să știu unde am să trăiesc mâine? zise ea ridicând din umeri. Așa că le-am spus să scrie Călătoare.”
- „Acasă este locul unde te simți acasă. Eu încă îl mai caut.”

Anul apariției: 1958
Genul: dramă, comedie, romantic, literatură clasică (americană)
Țara: Statele Unite ale Americii
Anul și locul în care se petrece acțiunea: începe cu anul 1943, în New York
Editura: Polirom
Număr pagini:192
Unde se găsește: Elefant, Cărturești sau în limba engleză, Libris: în română, în limba engleză Varianta1 sau varianta2, Okian. Cartea asta cu siguranță o veți găsi la orice librărie, dar și în toate bibliotecile.
Anul ecranizării: Cartea a fost ecranizată în anul 1961, avându-i drept protagoniștii pe Audrey Hepburn, George Peppard și Patricia Neal. IMDb spune că filmul merită nota 7,8/10, așa că am fugit să verific dacă nu mă mint și revin cu un update. Vă las un trailer până atunci:
Voi ați citit cartea Mic dejun la Tiffany? Cum vi s-a părut? Dar alte cărți scrise de Truman Capote?
Lectură plăcută. De abea aștept părerile voastre. Vă pup,