recenzie mincinosii e lockhart we were lliers
Beauty for soul,  Carti

Recenzie: Mincinoșii de Emily Lockhart

Bună dragilor, în aprilie am fost în „inspecție” la biblioteca orășănească și una dintre cărțile pe care voiam neapărat să le citesc a fost Mincinoșii de E. Lockhart. Am văzut cartea destul de mult în mediu online, la librăriile online am văzut că este prin top la vânzări și când am văzut că este la bibliotecă, automat am trecut cartea la „must-read”. S-a nimerit să citesc cartea de 1 mai, când era liber, sărbătoare și aveam timp toată ziua să citesc. Am fost la pescuit și noroc cu cartea asta pentru că altfel mă întorceam cum am plecat.

Povestea pe scurt

„Bine-aţi venit la minunata familie Sinclair.
N-avem niciun criminal.
N-avem niciun dependent.
N-avem niciun ratat.
Familia Sinclair e compusă din indivizi atletici, înalţi şi frumoşi. Suntem democraţi, cu avere, din tată în fiu.
Nu contează dacă unul dintre noi e îndrăgostit până la disperare, absolut până la disperare.
Atât de îndrăgostit încât trebuie luate măsuri la fel de disperate.
Nimeni n-are nevoie de nimeni.
Nimeni nu greşeşte vreodată.
Trăim, cel puţin pe durata verii, pe o insulă privată, în apropiere de linia de coastă din Massachusetts.
Poate că asta este tot ce trebuie să ştiţi.”

Emily Lockhart ne arată  o familie perfectă: bogată, fericită, cu oameni frumoși și perfecți. Familia Sinclair deține o insulă privată pe care toți membrii familiei îți petrec vacanțele de vară împreună. Totul până în vara cincisprezece. Atunci totul se schimbă. O revoltă. Un accident. Un secret. Multe minciuni.familia sinclair din mincinosii e lockhart

Mincinoșii sunt de fapt cei 3 verișori, prieteni foarte buni, Cadence, Johnny și Mirren, cărora li se alătură Gat, un intrus în familia perfectă. Gat nu face parte din familie, este de culoare și provine dintr-o familie mai modestă. Tatăl lui a decedat, iar împreună cu unchiul său, iubitul uneia dintre fiicele Sinclair, vine în fiecare an pe insulă. Familia Sinclar se afișează ca o familie perfectă, însă în realitate este o familie disfuncțională, toate cele 3 fiice Sinclair fiind divorțate și fără cariere de succes. Nici despre o familie unită nu putem vorbi. Fiecare dintre ele își dorește să moștenească cât mai mult din averea familiei, iar asta este motivut principal pentru care surorile nu se suportă deloc.

Mincinoșii, copiii fetelor Sinclair, sunt total diferiți. Sunt cei mai buni prieteni și tot ce contează pentru ei este să păstreze familia unită. Pentru asta sunt dispuși să plătească un preț prea mare. Pentru asta pornesc o revoltă împotriva propriei familii. Însă revolta se transformă într-un accident. Iar accidentul îi provoacă pierdere de memorie lui Cadence. Iar de aici pornește totul.

Cady nu înțelege de ce toată lumea se comportă ciudat în jurul ei, de ce nu își amintește nimic din vara numărul 15 și mai ales, de ce nimeni nu vrea să îi spună ce s-a întâmplat. Decide că trebuie să afle singură tot ce s-a întâmplat în vara numărul 15. Iar adevărul este dramatic. De aici trebuie să descoperiți singuri continuarea. V-aș spune cu mare drag, dar am interdicție. Autoarea spunea că „Citește Mincinoșii. Și dacă te întreabă cineva cum se sfârșește, minte, pur și simplu!”. Nu vă pot minți. Vă las să descoperiți singuri adevărul.

quotes from we were liers

Părerea mea

Mincinoșii este o carte pe care fie o adori, fie o detești. Cel puțin asta am constatat dintr-un scurt research pe internet. Pot să mă declar clar din categoria celor care au citit cartea cu mare drag și cu sufletul la gură. Am răsfoit cât de repede am putut paginile pentru că știam că ceva s-a întâmplat, dar ce? Mi-am făcut zeci de scenarii în cap. Degeaba. Totul a fost dat peste cap la final. Un final cu total neașteptat.

Am început să citesc cartea fără să am idee despre ce mă așteaptă. Iar pe parcurs am realizat că oricât aș fi încercat să aflu ceva despre carte, nu aveam mari șanse să aflu ceva relevant, doar dacă primeam spoilere și nu mai avea nici un farmec. Este o carte foarte ușor de citit, cu propoziții extrem de scurte de cele mai multe ori. Pentru unii stilul autoarei este iritant, însă eu l-am văzut interesant și misterios. Nu e o capodoperă literară, nu putem contesta acest lucru. Nu face parte din cărțile care o să reziste în top peste timp. Însă este o lectură ușoară și captivantă, perfectă când simți nevoia de relaxare. Îți stârnește interesul, te face să îți creezi zeci de scenarii despre acel accident despre care se vorbește chiar în sinapsis și cum s-a întâmplat, iar la final realizezi că unele lucruri nu le poți anticipa.

Personajele mi-au plăcut, deși nu se pune mare accent pe descrierea lor. Singura persoană bine conturată este Cadence. În carte este mai mult vorba de misterul accidentului, iar toată cartea este ațintită spre acest aspect. Celelalte aspecte devin doar complementare. De asemenea mi-a plăcut foarte mult faptul că la începutul cărții apare o hartă a insulei și familia completă. M-a ajutat să intru mai repede în poveste și să văd insula exact cum își imagina autoarea, fără să îmi descrie nimic. Pur și simplu am „picat” direct în peisaj.

sinclair family island from we were liers e lockhart

Legat de finalul poveștii, fără să fac spoilere, mi-a plăcut și nu prea. Nu mi-a plăcut partea în care ne destăinuie ce sa întâmplat în timpul accidentului care ia provocat lui Cady pierderea de memorie. Mi s-a părut puțin ireal, mi-e greu de crezut că ar putea să se întâmple în realitate așa ceva, dar la câte accidente ciudate vedem zilnic, poate-poate ar fi adevărat. Nu știu ce să zic. Pe mine partea asta m-a scos puțin din sărite. Însă când mă gândesc că erau doar 4 copii care voiau să atragă atenția și să pună capăt problemelor din familia „perfectă”, încep să îi înțeleg și să cred în poveste. Mi-a plăcut finalul pentru că a fost ceva care în mod clar nu mi-ar fi trecut prin minte.

Mincinoșii este o carte care trebuie citită, văzută exact așa cum e relatată și acceptată. Cu cât încerci să o analizezi mai mult, cu atât îți dai seama că ajungi la păreri contradictorii. Nu cred că autoarea voia să fie o carte de analizat, ci pur și simplu de savurat. Așa că vă recomand să savurați cartea și să învățați cel mai important lucru: fiecare acțiune a noastră are consecințele ei. Nu întotdeauna sunt așa cum ne îmaginăm sau ne dorim. Nu putem schimba asta, dar putem să ne gândim de două ori înainte. Este o zicală românească „măsoară de 3 ori și taie o singură dată”, altfel o să tai de 3 ori și de fiecare dată ți se va părea mult prea scurt.

 

Notare Mincinorii de e lockhart
Sursă: GoodReads

Anul apariției: 2014

Genul romanului: Young Adult, literatură contemporană, mister, ficțiune

Numărul de pagini: 264

Țara: Statele Unite ale Americii

Editura: Editura Trei

Unde se găsește: Libris  , Elefant: limba română sau limba engleză, Emag, librării online sau fizice. La biblioteci este mai greu de găsit, fiind o carte apârută în urmă cu 2 ani, dar poate aveți noroc.

Voi ați citit Mincinoșii de E. Lockhart? Cum vi s-a părut povestea? Dar cartea în general?

Vă aștept în secțiunea de comentarii să vorbim mai detaliat despre carte. Până atunci, vă pup,

semnatura beauty blogger lindemona

%d blogeri au apreciat: