Ce am învăţat din cărţile citite 5
Beauty for soul,  Carti

Ce am învățat din cărțile citite #5

A trecut ceva timp de când nu v-am mai spus nimic despre ce am învățat din cărțile citite. Pentru că din fiecare carte avem ceva de învățat, fie că este un model de urmat sau nu. Vă las din nou cinci cărți și ce am învățat din cărțile citite. Două dintre ele să le notați pentru lista de Crăciun pentru că sărbătorile de iarnă sunt tot mai aproape de noi. Cu siguranță v-ar plăcea să le descoperiți de sărbători.

Un Crăiun de neuitat – Mary Carter și Terri DuLong

Cartea are două autoare și două povești scurte, ambele se petrec în preajma sărbătorilor de iarnă. Prima povestioară este despre Un Crăciun tropical, care surprinde o tânără de 30 de ani, singură și la propriu și la figurat. Tara rămăne fără job și fără cei mai buni prieteni, iar sora ei îi propune să petreacă Crăciunul acasă, lângă familie. Acceasta speră că Tara poate așa își găsește și sufletul pereche. Evident Tara a preferat un concediu în Maui, pe plajă, departe de cotidian. Însă povestea se complică când se trezește cu familia în Maui.

Cea de-a doua povestioară este despre Un Crăciun magic, în care Josie, o mămică tânără, care își crește fetița singură, fără ajutorul părinților sau al tatălui copilei. Povestea se complică când un grup vrea să-l trimită la azil pe un bătrânel, vecinul lor. Copiii sunt cei care pun piciorul în prag și încearcă să-l ajute pe bătrânel. Cum se termină, vă las să descoperiți.

V-am spus foarte pe scurt despre cele două povești, însă lecția principală este să te bucuri de sărbători, de momentele acelea pline de magie și bucurie, alături de oamenii dragi ție. Să nu lași să treacă ca simple zile din an, ci să încerci să le trăiești la intensitate maximă. A doua povață este că mereu când crezi că nu mai poți, mai poți umpic. Când crezi că totul merge prost, iar pe cer vezi doar nori, să știi că dincolo de ei o să apară într-o zi soarele. Toate sunt trecătoare.

Every Year: Short Stories – Cecelia Ahern

Sinceră să fiu, nu am reținut fiecare povestioară în parte, fiind nouă povești scurte. Este o carte pe care îți recomand să o citești în preajma sărbătorilor de iarnă. Te introduce în acea atmosferă de sărbătoare, de tradiții, de schimbări sau de lucruri pe care le faci din obișnuință în perioada asta.

Ce am învăţat din cărţile citite 5
Photo by RODNAE Productions from Pexels

Love & Gelato – Jenna Evans Welch

Un roman suculent despre iubire adolescentină și gelato bun. Cam așa am perceput eu povestea Linei în Toscana, Italia. Aceasta, cu ajutorul unui nou prieten, Ren, descoperă jurnalul mamei sale care tocmai a părăsit lumea. Cei doi încep să meargă pe urmele mamei sale și să viziteze toate locurile specificate în jurnal.

Love & Gelato ne arată cât de puțin cunoaștem oamenii din jurul nostru, dar și pe noi înșine. Că uneori ar trebui să le acordăm mai multă atenție și să încercăm să-i cunoaștem mai bine. Că nu tot ce știm e adevărul absolut. Și că uneori ceea ce știm, poate fi prea puțin pentru a lua anumite decizii. Mi-a plăcut mult și atmosfera și locurile descrise. Poate m-a luat pe mine valul când am citit romanul, dar pentru mine a fost o lectură ușoară și un fel de pauză de la cotidian bine venită.

Recenzia completă o găsiți în articolul Recenzie: Love & Gelato

Pictures of Hollis Woods – Patricia Reilly Giff

O poveste care cu siguranță te pune pe gânduri. Este vorba despre Hollis Woods, o fetiță de 12 ani care trăiește în plasament, de la o familie la alta. Cartea o suprinde atunci când ea ajunge la o artistă, o femeie în vârstă care are nevoie de ajutorul fetei. Hollis își amintește mereu de familia de lângă care tocmai a fost luată, unde a început să se simtă parte dintr-o familie normală. Cred că intuiți deja toate lecțiile pe care ni le oferă această poveste.

Amurgul marinarului – Yukio Mishima

Romanul îl surprinde pe Noboru, un băiat de 13 ani din Yokohama, care locuiește cu mama lui. Băiatul, împreună cu gașca lui, consideră că cel mai de preț lucru în viață este să devii insensibil, să nu te lași dus de dorințe sufletești. V-am povestit mai mult în recenzia cărții Amurgul marinarului.

Cartea m-a uimit nu prin scriere sau prin poveste per ansablu. M-a șocat să descopăr pe cei cinci adolescenți și modul în care au ajuns ei să gândească despre oamenii maturi și lumea din jur. Eu am simțit că e vorba de ceva mai mult decât de poveste în sine. De lucrurile care s-au putut întâmpla dinainte și care au reușit să ducă acei copii la astfel de dorințe și mod de gândire. Lăsând totul deoparte, rămân niște copii cu propriile suferințe pe care nu știu cum să le gestioneze. Dezamăgiri cu care nu știu cum să trăiască. Așa că preferă să le ignore. Să considere că tot ce poți face ca să nu suferi în viață este să îți antrenezi mintea și inima, să ajungi să nu mai simți emoțiile.

Acestea au fost cele 5 cărți de azi. Dacă ai citit careva din ele, aștept la comentarii și părerea ta. Dacă nu, m-aș bucura dacă mi-ai spune ce ai citit tu sau ce descoperire interesantă ai făcut.

Tu ce carte ai citit? Ce ai învățat din cărțile citite?

Photo by Enzo Muñoz from Pexels - cover

%d blogeri au apreciat: