Review Anna Karenina carte Lev Tolstoi
Beauty for soul,  Carti

Recenzie: Anna Karenina de Lev Tolstoi

Un articol iubit de cititori de-a lungul anilor. Primul în care am vorbit despre cărți. Una dintre cărțile preferate, care de-a lungul anilor și-a păstrat poziția atât în preferințele mele, cât și în preferințele voastre. Astăzi, recenzia cărții Anna Karenina scrisă de Lev Tolstoi, primește o haină nouă, o revizuire și actualizare. Sper să vă placă și aceasta.

9 minutes

Despre cartea Anna Karenina

Începem seria cu un roman pe care l-am citit în urmă cu câțiva ani, dar care își păstrează locul în topul meu. Este vorba de Anna Karenina, de Lev Nicolaevici Tolstoi. Un roman foarte popular, citit, recomandat și chiar ecranizat. Când am decis să iau în mână aceste cărți, fiind în două volume, nu am știu mare lucru despre acțiune. Știam că e scris de Lev Tolstoi, un scriitor pe care trebuie neapărat să îl citești, iar acest roman este cel mai important roman relist al său. Știam și că este povestea de dragoste a Annei Karenina. Cam atât. Și mă bucur extrem de mult că nu am știu nimic altceva. Asta m-a făcut să îl citesc pe nerăsuflate, să îl devorez în adevăratul sens al cuvântului.

Autor: Lev Nicolaevici Tolstoi
Pagini: 899 are varianta citită de mine, dar unele ajung și la 1200 pagini
Editura: Polirom, Corint, Litera, Cartex 2000, Humanitas Fiction, etc.
Anul publicării: 1878
Gen: ficțiune, clasic, dragoste
Categoria: literatură rusă, literatură clasică
ISBN 9786067930566
Personaje: Anna Arkadyevna Karenina, Alexei Alexandrovich Karenin, Ekaterina „Kitty” Aleksandrovna Shcherbatskaya, Aleksei Kirillovich Vronsky, Konstantin „Kostya” Dmitrievitch Levin, Stepan „Stiva” Arkadyevitch Oblonsky

anna karenina lev tolstoi literatura rusa recenzie
Anna Karenina – ecranizare 2012

Povestea pe scurt + spoiler

„Toate familiile fericite sunt la fel; fiecare familie nefericită este nefericită în propriul fel.”

Anna Karenina de Lev Tolstoi

Așa începe Tolstoi povestea Annei Karenina, a lui Stepan, Vronski, Levin, Kitty, iar lista continuă. Tolstoi nu se limitează la a spune povestea Annei Karenina, amintind din când în când de câte un personaj care îi iese în cale. Este o poveste complexă, cu multe personaje asupra cărora autorul se oprește pentru a le descrie, a spune ceea ce simt și trăiesc. Este un roman complex despre povestea de viață a Annei Karenina și a oamenilor care o înconjoară.

Anna Karenina este o femeie din înalta societate rusească, frumoasă, interesantă, dar contradictorie. Deși aparent știe exact ce își dorește, duce o viață bună, având o familie frumoasă,realitatea este exact opusă. Iar Tolstoi desenează perfect viața oamenilor din „lumea bună” a societății rusești de la sfârșitul secolului al XIX-lea, aparent perfectă, dar care în fond ascunde multe secrete, dezamăgiri, intrigi, vieți complicare.

Acțiunea pornește de la un eveniment tragic, o viață curmată sub șinele de tren. Și oricât am analiza povestea, am călători cu personajele romanului, pașii ne vor duce în final tot la o gară, la un tren, la sfârșitul poveștii.

Pe scurt, Anna este o femeie căsătorită cu Alexei Karenin, formând o familie frumoasă până la apariția lui Vronski. Evident, Anna se îndrăgostește de Vronski și devine adulteră. Deși Karenin află de infidelitatea soției sale, acesta este un om care pune mai presus viața socială, acceptând infidelitatea soției sale, dar continuând să formeze o familie cu aceasta. O familie perfectă din exterior, la fel ca orice altă familie. Dar atât de nefericită privind din interior. Anna își dorește să îl părăsească pe soțul ei, dar asta ar însemna să păteze imaginea lor în societate și să rămănă fâră copilul ei. Însă nu este dispusă să renunțe la Vronski. Iar dorința de a avea tot ce își dorește îi complică viața, ducând la un final fără întoarcere. La un singur lucru, care este capabil să rezolve toate problemele ei.

Dacă încă nu ai luat cartea aceasta în mână, cu siguranță acum este momentul. Un roman clasic, o acțiune care te ține în suspans non-stop, lecții de viață. Cred că le întrunește pe toate. BONUS, în anul 2013 romanul a fost ecranizat, având în rolul principal pe actorii Vittoria Puccini, Santiago Cabrera, Benjamin Sadler. Filmul este bun, dar nu se ridică absolut deloc la nivelul cărții. Astfel, vă recomand ca prima dată să citiți cartea.

Spoiler Alert lindemona
Spoiler Alert! aceste fragmente dezvăluiesc toată povestea, treptat

Anna, o tânără frumoasă și desăvârșită, este soția unui important oficial guvernamental, Alexei Karenin. Ea călătorește cu trenul la Moscova pentru a-și întâlni fratele, a cărui familie este tulburată după ce a descoperit că are o aventură. În tren, ea întâlnește un ofițer militar impecabil, Vronsky, iar cei doi simt o atracție intensă unul față de celălalt. 

Între timp, Levin, proprietarul unei proprietăți social incomode, a venit la Moscova pentru a o cere în căsătorie pe Kitty, fiica unui aristocrat. Kitty refuză oferta de căsătorie a lui Levin și așteaptă ca Vronsky, cel care o curta de ceva timp, să o ceară în căsătorie. Cu toate acestea, Vronsky o urmărește pe Anna și cei doi încep o aventură.

În această întorsătură a evenimentelor, Kitty este atât de devastată încât se îmbolnăvește. Levin fuge de societatea din Moscova pentru a se întoarce la moșia familiei sale, căutând o viață mai simplă în rândul țărănimii ruse. 

Vronski demisionează din armată pentru a fi cu Anna, dar înalta societate rusă o evită pentru infidelitatea ei. Soțul Annei, Karenin, vrea să-și mențină aparențele, așa că refuză să divorțeze de ea. 

În cele din urmă, după ce Anna aproape moare dând naștere copilului lui Vronsky, Karenin o iartă pe Anna și acceptă să-i permită să divorțeze. Cu toate acestea, ea îi respinge oferta de a divorța. Anna și Vronsky călătoresc apoi în Italia, unde trăiesc o viață idilică, dar plictisitoare.

Levin se întoarce la Moscova după o perioadă de muncă grea în rândul țărănimii. O reîntâlnește pe Kitty, a cărei suferință i-a adâncit caracterul. Ea se îndrăgostește din nou de Levin și se căsătoresc.

Anna și Vronsky se întorc în Rusia, unde relația lor se deteriorează. Anna devine posesivă și geloasă, în timp ce Vronsky se răcește față de ea. Gelozia Annei îi face pe mulți să se întrebe: „Vronsky a înșelat-o pe Anna?”. Deși Vronsky pare să-și piardă interesul pentru Anna, el îi rămâne fidel. 

După ce cuplul se ceartă, Vronsky iese seara, lăsând-o pe Anna acasă. Anna îl urmărește cu disperare până la gară, dar devine copleșită de disperare. Ea se sinucide aruncându-se sub tren.

Anna Karenina – ecranizare 1948

Citate din Anna Karenina

„Dacă ierţi, iartă totul! Altfel n-ar mai fi iertare.”

„Plăcerea stă nu în descoperirea adevărului, ci în căutarea lui.”

„Ceea ce trebuie să ne fie scump e munca prin ea însăşi, iar nu răsplata. Dacă nu cauţi decât răsplata, munca ţi se va părea grea, dar dacă iubeşti munca, vei găsi ş răsplata.”

„Nimeni nu se mulţumeste cu bunurile pe care le are, în schimb, fiecare e mulţumit cu inteligenţa sa.”

„Acel ce n-a cunoscut decât pe soţia sa şi a iubit-o, ştie mai mult despre femei decât cel care a cunoscut o mie.”

„Toate familiile fericite sunt la fel; fiecare familie nefericită este nefericită în propriul fel.”

„Oamenii au inventat respectul ca să ascundă locul gol, unde ar trebui să fie iubirea.”

„Muncesc, urmăresc un ţel, dar am uitat că totul se va sfârşi, că totul duce spre moarte.”

„E o prostie să te laşi stăpânit de trecut, trebuie să lupţi ca să trăieşti mai bine.”

Părerea mea despre Anna Karenina

O carte scrisă înainte de 1.900 și totuși reflectă foarte bine societatea de astăzi. Oamenii iubesc de sute de ani, se îndrăgostesc, se rănesc, suferă și încearcă cu toate puterile să își mențină o imagine imaculată în societate. Așa suntem prin contrucție. Așa ne-am impus anumite idealuri de care ținem cu dinții. Eu mereu spun că viața nu e ușoară, dar unii oameni au un dar divin de a-și complica și mai rău viața. Cu o plăcere menchină.

Cartea mi-a plăcut extrem de mult. Se îmbină foarte bine atât partea de romantism, dragoste, intrigă cu partea de descriere a societății și a personajelor. Rămâne pe lista mea de preferate și o recomand cu mare drag celor care își doresc o lectură bună din cărțile clasice. Cred că o să rămână pentru mult timp o carte citită și mereu republicată.

Review Anna Karenina notare
Sursă: Goodreads

Ecranizarea cărții

Anul ecranizării: 2013, cea mai recentă și populară. A fost ecranizat de 17 ori, primul fiind în anul 1911). Am înțeles că anul acesta trebuie să apară o nouă ecranizare, în versiune rusească.

Recenzii de la alți cititori

Fiecare cititor percepe altfel o carte. Depinde momenul în care o citești, dar și personalitatea fiecăruia. Fiecare om percepe altfel o carte. Și totuși, uneori același om dacă citește la 15 ani sau la 30, nu are același impact. La fel și dacă citim într-un moment de răscruce în viață sau momente fericite. Așa că vă adun de fiecare dată și alte opinii, atât pozitive, cât și negative.

  • Un adevărat clasic, o carte de referință care trebuie citita de oricine. Și ecranizarile sunt ok, dar cu siguranță cartea bate orice film. O recomand” – cititor Libris
  • Legat de romantismul romanului… acum nu l-am mai perceput deloc. Povestea de dragoste dintre Anna și Vronski mi s-a părut banală și nu am simțit că ea ar fi o persoană atât de specială încât să devină un etalon în literatură.” – Madi de la Căsuța Oliviei
  • În locul unei recenzii inutile, aș menționa în nota de față cartea lui J. Peder Zane (pare un pseudonim) intitulată The Top Ten: Writers Pick Their Favorite Books (Norton, 2007). Dintr-un motiv simplu. Autorul a întrebat (mai bine de) 125 de scriitori despre cărțile lor preferate (o ierarhie de 10 titluri), a primit răspunsuri (unii le-au evitat), și a alcătuit un top ten. Pe primul loc s-a situat Anna Karenina. Sigur, nici o listă de acest fel nu e definitivă. Și nici infailibilă. Dacă ancheta s-ar face în 2021, lista ar arăta probabil diferit.” – cititor Goodreads
  • Anna Karenina” nu m-a impresionat la nivelul la care ar fi trebuit să o facă. La câte critici pozitive i s-au adus -vreme de mai bine de un veac- de atâtea şi atâtea şcoli naţionale de literatură, mă aşteptăm să fie ceva radical, ceva „mişcător”, ceva care îţi schimbă profund percepţia asupra lumii. Nu a fost aşa.” – cititor Goodreads
  • Cum poti scrie o recenzie despre un roman clasic extrem de bun? Sincer, nu stiu. Cand aflu, va anunt.
    Pana atunci tot ce pot sa spun este că aceasta carte este incredibilă
    ” – cititor Goodreads

Ați citit Anna Karenina? Dar alte cărți scrise de Lev Tolstoi? Ce mi-ați recomanda?

%d blogeri au apreciat: