
Primii pași spre educație financiară
Indiferent de perioada la care ne referim, una dintre cele mai importante resurse este cea financiară. Iar pentru asta avem nevoie de educație financiară. Din păcate, o materie pe care nu se pune suficient accent și totuși este ceva ce ne ghidează viața, zi de zi. Așa că este nevoie să ne documentăm singuri și să încercăm să aplicăm informațiile dobândite în viața noastră.
În urmă cu peste 10 ani am ales să merg pe calea spre partea de finanțe și contabilitate. Am absolvit Facultatea de Economie și de Administrarea Afacerilor din cadrul Universității de Vest din Timișoara, pe specializarea de Contabilitate și Informatică de Gestiune. Apoi am continuat cu master pe Audit Financiar-Contabil. Acum sunt anul trei la cursurile de Expert Contabil în cadrul CECCAR. Din 2013 lucrez în domeniu financiar. Cu toate acestea, a fost nevoie de cărți de educație financiară, dezvoltare personală și profesională, am urmat cursuri în domeniu și zeci de ore dedicate educației financiare și dezvoltare.
Mereu mă întrebam de ce nu se fac toate acestea în școală. Sunt lucruri esențiale din viața unui om. Din păcate, nici după 11 ani de la absolvirea liceului nu observ vreo schimbare. Așa că pe blog vreau să abordăm și această latură din viața noastră. Astfel că, începem cu câțiva pași spre educație financiară.
Conștientizează fluxul banilor tăi!
Banii vin și pleacă. Acesta este destinul lor. Problema este dacă tu știi de unde vin banii tăi și unde merg. Asta poate face diferența dintre bani puțini sau bani suficienți. Așa că primul pas este să conștientizezi ce se întâmplă cu banii tăi.
Am aplicat și eu acest principiu. Am un Excel pentru a urmări fluxul banilor, însă cel mai mult îmi place să folosesc o aplicație special creată pentru asta. Eu folosesc aplicația Money Pro, îmi setez un buget lunar pentru fiecare categorie de cheltuieli și pe parcursul lunii încerc să observ dacă am respectat cele previzionate, unde am cheltuit mai mult și dacă a fost un lucru necesar. Însă puteți găsi alte aplicații, sau să vă faceți propriul excel. De exemplu: excel de la Wall-Street.ro (click aici, Fișier – Descărcați – xlsx), diverse modele de bugete puse la dispoziție de Microsift Office aici.
Cum m-a ajutat? Au fost mici cheltuieli pe care le făceam zi de zi și care nu întotdeauna erau necesare. Privind per ansamblu, am observat că sunt cheltuieli de care nu aveam nevoie și le făceam instinctiv. Așa că am știut că trebuie să le evit. În plus, mereu știam că am un buget și trebuie să mă încadrez în el. Dacă voiam să îmi iau ceva neprogramat, eram mai atentă cât de necesar este și cât pot să aloc din buget.

Activ vs. Pasiv
Poate pare un pas mare spre educație financiară și cotire spre contabilitate. Însă fiecare ar trebui să știe informații minime despre cei doi termeni.
ACTÍV, -Ă, activi, -e, adj., s. n. I. Adj. 1. Care participă (în mod efectiv) la o acțiune; harnic, vrednic
ACTÍV2 ~e n. 1) Totalitate a bunurilor care aparțin unei întreprinderi sau instituții; parte. 2) Parte a bilanțului unde se înscriu aceste bunuri.
DexOnline
Pe scurt, activele sunt acele bunuri care sunt „harnice” și vă ajută să obțineți venituri.
PASÍV, -Ă, pasivi, -e, adj., s. n. I. Adj. 1. Care nu reacționează în niciun fel, care este lipsit de inițiativă și de interes pentru ceea ce face, vede etc.; inactiv.
PASÍV s.n. 1. Totalitatea mijloacelor economice ale unei întreprinderi privite sub aspectul provenienței lor la un moment dat. ♦ Parte a bilanțului în care sunt înscrise fondurile unei întreprinderi sau ale unei instituții la un moment dat.
DexOnline
Pasivele sunt exact contrariul. Acel lucru care ne „mănâncă” banii.
PS: investiție = bani dați pe active, pentru că acestea vrem să ne aducă venituri în viitor. Pasivele nu sunt niciodată investiții, doar cheltuieli!
Hai să luăm câteva exemple:
- casa – activ sau pasiv? Depinde! Dacă îți cumperi o casă pentru a sta în ea, aceasta este un pasiv și NU este o investiție! Asta pentru că o casă nu aduce nici un venit și generează doar cheltuieli.
Daca alegi să închiriezi casa, atunci aceasta este o investiție și participă activ la generarea veniturilor tale periodice. Pentru a fi și profitabil, veniturile trebuie să fie mai mari decât cheltuielile pe care le avem în legătură cu acea casă/clădire. - mașina?! Daca nu ești taximetrist sau curier, cel mai probabil că este un pasiv și o să îți genereze doar cheltuieli.
- laptop – dacă doar te joci și intri pe rețele de socializare, sigur e pasiv. Dacă este un instrument prin care faci bani, poate fi activ.
Așa ajungem la următorul pas: investiții.
Investițiile
Acum știm că banii dați pe active care ne generează venituri sunt defapt investiții. Așa spulberăm mitul conform cărora casa, mașina și telefonul nou lansat ar fi investiții. Sunt investiții în propriul orgoliu. Iar aici nu o spun doar eu. Cel mai bine explică asta Robert Kiyosaki în cărțile lui: Tată bogat, tată sărac (musai de citit), Cadranul banilor etc. Astfel, învață să faci investiții. Să îți direcționezi o parte din bani către ceva ce pe viitor o să te ajute să generezi bani. Nu înseamnă să investești pe bursă, dacă nu știi cum se face. Înseamnă doar să nu dai bani pe ceva ce știi cu siguranță că nu te v-a ajuta niciodată să îți îmbunătățești viața și partea financiară (de exemplu: telefon nou chiar dacă nu are nimic în plus sau nu folosești acele îmbunătățiri, mașină nouă, televizor mai mare, calculator nou, mobilier etc).

NU investi în „imagine socială”
Cea mai sigură cale spre faliment financiar este să folosești bani doar în îmbunătățirea imaginii tale sociale. Prietenii tăi o să te invidieze pentru noua mașină în primele zile. Poate săptămâni. Până nu apare ceva mai interesant ce să admire și o să uite complet de mașina ta. Iar tu rămâi cu bani aruncați pe ceva de care poate nici nu aveai nevoie (să sperăm că nu rămâi și cu credite/împrumuturi). Dacă cei din jurul tău nu te acceptă așa cum ești, e problema lor. Înseamnă că nu te afli în locul potrivit. Schimbă cercul de oameni. Te interesează să o duci bine pe termen lung, nu să dai bine în fața cuiva.
Mă opresc la cei 4 pași spre o educație financiară. Dacă reușești să faci 4 pași, înseamnă că ai pornit deja pe drumul cel bun. Începi să înțelegi importanța banilor și mai ales fluxul acestora. Începi să vezi ce se întâmplă cu banii tăi, care sunt avantaje și care sunt dezavantaje. Unde te descurci și unde trebuie să mai lucrezi.
Nu uita:
– faci listă cu venituri și cheltuieli
– stabilești care sunt activele și care sunt pasivele tale
– acum știi că nu toți bani dați sunt o investiție! Îți reorganizezi prioritățile
– orgoliul poate fi un mare consumator de bani. Întreabă-te mereu dacă chiar ai nevoie de acel lucru/bun
– dacă stătănești deja cei 4 pași, te aștept să urmărești în continuare blogul pentru următorii pași
1
2
3
4
Ești pe drumul cel bun!
Continuă să mergi!