start blogging - primii 7 pași să începi un blog
Blogging

Start blogging – primii 7 pași să începi un blog

Blogging nu este cel mai în trend mod de exprimare în online, dar atunci când ești pasionat mai mult de scris, decât de creat audio/video/foto, rămâne totuși cea mai bună opțiune. Momentul potrivit să spui „start blogging” este chiar acum! Cum spuneam și în Blogging în anul 2024 – merită să începi acum?, atunci când simți că ai ceva de comunicat omenirii din online, atunci e momentul oportun să o faci. Văzându-te aici deja, cred că decizia este luată cel puțin într-o proporție mai mare de 50%. Hai să vedem de ce o să ai nevoie ca să creezi propriul tău spațiu virtual, iar la final să strigăm împreună: Start Blog!

1. Alege cel puțin un domeniu/subiect

Ai deja o idee despre ce vrei să scrii. Un subiect despre care ai vrea să-ți împărtășești părerea sau experiența. Ceea ce înseamnă că deții deja cheia cu care să deschizi porțile blog-ului tău. Gândește-te unde se încadrează această cheie. Dezvoltare personală? Cea profesională? Poți ajuta cititorii tăi cu sfaturi despre frumusețe, fashion, gătit, muzică sau educație. Ești stăpân pe situația financiară și crezi că ar ajuta și pe alții secretele tale?

Poate ești medic, psiholog, mecanic, gospodină sau femeie de servici. Indiferent de ceea ce faci în viața de zi cu zi, sau de ce ai studiat și învățat, cu siguranță ai ceva important și interesant de împărtășit celor din jur. Fie câteva sfaturi, poate ai propriile tale trucuri de a rezolva diverse probleme. Nici nu contează despre ce este vorba, atâta timp cât crezi TU că poți aduce un plus de valoare cel puțin unui om.

2. Research – documentează-te!

Informația este cheia către putere! Atunci când deții informațiile corecte, drumul către succes este mult mai ușor. Ai o idee deja sau cel puțin ți s-a născocit o idee citind pasul 1. Acum scrie-ți cuvinte cheie despre ce ar putea fi blog-ul tău pe o hârtie. Și caută cu prietenul tău Google informații despre subiect pe internet. Te poți interesa dacă există bloggeri care scriu despre acel subiect. Sau cineva care prezintă subiectul pe Tik-Tok, Instagram, Facebook, YouTube sau Pinterest. Vezi ce fac alții. Și încearcă să aduci ceva în plus. Pentru că fiecare om are de spus ceva în plus și poate aduce un plus de valoare.

Ai grijă! Nu te lăsa doborât de gândul că deja există alții. Pentru că fiecare e unic în felul său. Dacă ai simțit că tu ai ceva de spus, cu siguranță a fost pentru că simțeai că nu găsești exact detaliile acelea importante pe care le ai tu, în mediul online.

text on white paper
Photo by Eva Bronzini on Pexels.com

3. Alege un nume – branding

Alegerea unui nume pentru blog-ul tăi și identitatea ta în mediul online poate fi foarte importantă. Trebuie să te reprezinte, să îți reprezinte blog-ul și ceea ce vrei tu să transmiți. Numele domeniului este cel pe care nu îl poți schimba cu ușurință și nici nu îți recomand acest lucru. Cititorii care vin la tine pe pagină și descoperă infromații utile pentru ei, o să rețină numele blogului. Și cu siguranță o să îți dorești să revină.

Alege un nume pe care cititorii să îl rețină cât mai ușor. Gândește-te și la varianta în care scrii despre mai multe domenii/subiecte, să fie un nume reprezentativ.

Eu am scris de-a lungul anilor pe mai multe subiecte, cum am rezonat în acel moment. Am avut un blog cu numele cafeadedimineata.wordpress.com. Era pe ideea să scriu pe subiecte optimiste, care să îți facă plăcere să le citești dimineața la cafea. Dar la un moment dat nu am mai rezonat cu acest nume.

Cum scriam sub pseudonimul de lindemona, am zis că așa ar trebui să se numească și pagina mea. Lindemona vine de la cele două prenumele ale mele: GerLinde-Mona. Având un nume mai greu, am zis să le combin pe cele două și să fie ceva ușor de reținut, dar și să fie al meu. Pentru că mereu l-am tratat ca pe un blog personal, chiar dacă de multe ori mă axam mai mult pe o nișă.

photo of person using laptop for graphic designs
Photo by Antoni Shkraba on Pexels.com

4. Alege o platformă de blogging

Ai un nume, ai și idei despre ce să scrii. Trebuie să decizi și unde să fie locul în care scrii. Dacă vrei ceva gratis și nu te deranjează că are numele platformei în denumire, îți recomand WordPress. Este cea mai bună platformă de blogging. Eu am rămas pe WordPress chiar și după ce am trecut pe domeniu propriu. Pentru că este foarte bine structurat, are multe teme gratuite și drăguțe. Poți să adaugi diverse module care îți oferă posibilitatea de a jongla cu aspectul și utilitatea blog-ului. Am folosit și Blogger de la Google, dar am renunțat pentru că mi se părea WordPress mai profi.

Dacă îți dorești să nu ai acel nume.wordpress.com ci direct nume.ro, atunci trebuie să te gândești dacă ești dispus să investești bănuți în pagina ta. Pentru că trebuie să cumperi domeniu, adică acel nume.ro (nume.com, nume.net etc.) pe care îl plătești anual ca să rămână al tău și alții să nu îl poată folosi. Eu am domeniu de la GlobeHosting cu 9,99 euro/an. Prețul depinde și de ce domeniu alegi (.ro, .com, .blog, .net etc.). Lucrez cu ei din 2016 și nu am avut nici un fel de probleme.

Apoi o să ai nevoie de găzduire. Adică locul unde „locuiește” domeniul tău. GlobeHosting oferă și găzbuire, începând cu 7,99 euro/lună. Eu am hosting/găzduire de la Hostinger pentru că mai aveam acolo un site de prezentare a firmei atunci când am trecut pe domeniu propriu. Anul acesta am plătit 4,99 euro/lună, cumpărând cu varianta de plată pe tot anul. În plus, mereu gâsești oferte bune, mai ales pentru cei la început de drum. Cu ei lucrez cam din 2014. Am apelat de zeci de ori la asistență și mereu mi-au rezolvat problema, super prompt. Un minus ar putea fi că nu mai au asistență în limba română, dar te descurci și cu engleza de baltă + Google Translate.

Găzduire au și cei de la WordPress, însă este 25 dolari/lună, ceea ce mi se pare deja cam multicel pentru un blogger care scrie mai mult din pasiune. Poate că sunt mai ok și anumite beneficii, dar totuși, cam mare prețul.

writings in a planner
Photo by Bich Tran on Pexels.com

5. Fă-ți un plan de acțiune

Blog-ul tău prinde contur. Ai un nume, un domeniu și găzduire pentru spațiul tău virtual. Acum urmează să spui start blogging și să așterni totul pe filele albe ale blog-ului. Ca să ai un fir logic și cursiv, îți recomand să îți faci un plan al articolelor. Te poate ajuta un pluggin (modul) de tip calendar, ca să îți creezi un calendar și un plan al articolelor. Sau poți lua o foaie și un pix și spor la lucru.

Eu momentan folosesc PublishPress Planner și este super util. Ai varinata de a vedea articolele în format de calendar sau listă și sortate în funcție de starea lor actuală (publicate, revizuite, ciorne etc.). Le poți vedea mai organizat față de lista simplă de articole.

6. Profită de beneficiile din social media

Glasul tău trebuie să răzbată prin mediul online și să ajungă la oamenii potriviți. Crează pagini pe cel puțin 1-2 plarforme de social media, locul în care o să informezi cititorii despre ce ai mai publicat pe blog sau să creezi un loc unde mai strecori mici informații despre activitatea ta. Adună-ți propria comunitate. Urmărește alți bloggeri din domeniu. Susține-i și acceptă susținerea lor. Pentru că împreună suntem mereu mai puternici.

Degeaba dai start blogului, dacă nu încerci să îl ajuți și tu să ajungă la oamenii interesați. Într-adevăr, ajută mult și SEO (dar asta pe parcurs, după ce te obișnuiești cu blogul). Însă până înveți cum funcționează lucrurile, e bine să îi dai și tu un impuls blogului tău.

7. Fii un cititor activ

Atunci când găsești bloguri sau articole interesante încearcă să fii cititorul pe care și tu ți-l dorești. Lasă un comentariu, un like sau chiar distribuie, dacă consideri că articolul sau blogul respectiv merită citit. Într-un fel ajuți alți bloggeri și scriitori, dar te promovezi și tu, lăsând datele tale de social media sau blog.

Sperând că informațiile ți-au fost de ajutor, te aștept să vezi și alte articole legate de acest subiect și:

START BLOGGING

Tu cum ai început să scrii? Sau îți dorești să îți lansezi un blog? Ești pregătit să spui start blog? Despre ce vrei să scrii?

Blogging cum am început să scriu lindemona