Blogging în anul 2024 merită să încep acum
Blogging

Blogging în 2024 – merită să încep acum?

O întrebare pe care mi-am pus-o și eu de nenumărate ori. Defapt, întrebarea asta își face apariția în mintiuța mea la începutul fiecărui an. Am evitat să scriu pe tema asta pentru că nu știam exact care este răspunsul. Acum sunt pregătită să îți răspund sincer tot ce cred pe tema blogging în 2024.

Când e momentul potrivit să încep un blog?

Acum! Acum e momentul potrivit să începi un blog. Asta dacă simți că ai multe de scris, iar cuvintele așternute pe un ecran îți fac plăcere. Dacă simți că ai cel puțin un subiect despre care vrei să spui cuiva sau crezi că ar merita să afle alți oameni, atunci începe de acum. Nu există o dată potrivită, nici luni, nici de mâine, nici de la începutul lunii. Există doar momentul de inspirație și acela e cel mai bun start.

person using macbook pro beside white ceramic mug
blogging în 2024
Photo by cottonbro studio on Pexels.com

Cum încep să scriu?

Ai două variante: direct sau pe „ciornă”. Eu prefer să scriu direct, momentul de inspirație este maxim atunci când am un punct de plecare și încep să-l dezvolt în cât mai multe cuvinte. De cum deschid pagina goală încep să înșir cuvintele până când simt să am epuizat toate resursele mele din acel moment. Dacă simt că încep să deviez de la ideea principală, înseamnă că se cer mai multe articole pe acel subiect.

Revizuiesc articolele foarte rar, majoriattea însemnând doar să corectez eventuale greșeli de tastare. Nu las articolul să „dospească” pentru că mă pierd printre detalii inutile.

Blogging – cum am început să scriu

O altă variantă este să scrii ciorne, să așterni gândurile pe o foaie de hârtie, în Word sau articol nefinalizat. Îl abandonezi pe moment, iar când te simți pregătit, revii la el. Adaugi alte idei sau revizuiești ceea ce ai scris. Riscul este să abandonezi complet articolul sau să ai mereu senzația că nu este încă suficient de bun pentru a fi publicat. Eu am abandonat multe articole așa. Pentru că întotdeauna găseam o altă modalitate de a le rescrie sau pur și simplu nu mai găseam alte detalii demne de a fi adăugate. Așa rubrica de „ciorne” creștea, dar cititorii nu găseau nimic nou și interesant pe blog.

red rose flowers bouquet on white surface beside spring book with click pen and cup of cofffee
Photo by Lum3n on Pexels.com

Am epuizat toate ideile – acum despre ce să scriu?

Unul dintre cele mai mari obstacole din blogging în 2024 este momentul în care ai impresia că ai scris tot ce ai putut. Că ai epuizat toate resursele tale și cam acolo se opresc foarte mulți bloggeri. Au blocaj de inspirație și senzația falsă că au spus totul. Dar cel mai probabil te înșeli.

Și cei mai creativi scriitori au blocaj de inspirație în procesul lor de creație. Ia o pauză, dacă te ajută. Scurtă! Citește articolele altor bloggeri, mai ales străini. Vezi ce te inspiră. Descoperă subiecte conexe cu ceea ce ai scris tu. Încearcă o abordare nouă. Revino la subiectele deja abordate, vezi dacă poți să le dezvolți. Sau poate le aduci un plus de valoare. Sumarizează anumite articole. Sau dezvoltă-le, dacă simți că este nevoie. Orice subiect ai aborda, mereu poți găsi ceva în plus despre el. Trăim într-o perioadă în permanentă dezvoltare și schimbare. Totul se schimbă, se transformă sau se dezvoltă. La fel și articolele tale.

Cât câștig din blogging în 2024?

Cunoști deja răspunsul acela cu „depinde”? Ei bine, puțini bloggeri din România scriu pentru un câștig. Adevărul este că cititul articolelor pe bloguri nu mai este atât de cool precum un clip pe Tik-Tok sau un reel pe Instagram. Evident că statisticile au scăzut în ultimii ani. Totuși, dacă știi să scrii bine, să combini frumos cunoștințele tale cu marketing affiliat, ai toate șansele să câștigi niște bănuți din pasiunea ta.

În plus, pe lângă blogging în 2024 te ajută foarte mult rețelele de socializare. Sunt un punct important de a comunica cu alți oameni și de a le face cunoscut faptul că tu scrii pe un blog. Iar oamenii cu aceleași hobby-uri și plăceri se adună într-o comunitate. Așa îți poți crea propriu tău cerc de cititori, oameni cu care să împărtășești pasiunile și cunoștințele tale și cu care să dezbați diverse probleme.

Start blogging în 2024 – primii 10 pași să începi un blog

book on a white wooden table
Photo by Ylanite Koppens on Pexels.com