Anul meu 2023 în cărți
Am descoperit existența celor de la Goodreads de prin anul 2015, anul în care am și început să îmi stabilesc un mic challenge, sperând să mă motiveze să citesc tot mai mult. În ultimii trei ani mi-am propus să citesc 30 de cărți anual. Este o țintă cam optimistă pentru cât reușesc defapt să citesc de-a lungul unui an, dar este o motivație să mă apropii cât de mult pot de această țintă. Astfel, anul meu 2023 a numărat exact 18 cărți. Challenge îndeplinit în proporție de 60%. Puțin? Mult? Potrivit! Atât cât am reușit, m-am bucurat de cărți bune, lecturi plăcute și totuși a fost un an bun.
Cuprins
Cărțile citite în 2023
Cele 18 cărți din anul meu 2023 am să le înșir într-o listă, fără să intru acum în detalii. Urmează ca cele care consider că merită atenția ta să aibă un articol special dedicat, din care să afli mai multe informații. Astfel, în 2023 am citit următoarele cărți, în ordine aleatorie:
- Ciuleandra – Liviu Rebreanu
- Patru – Veronica Roth
- De ce este România altfel? – Lucian Boia
- Drumul către libertate – Yeonmi Park
- La răscruce de vânturi – Emily Bronte
- O vară italiană – Rebecca Serle
- Africa, dragostea mea – Corinne Hofmann
- Rezerva – Prințul Harry
- Jurnalul lui 66. Noaptea în care am ars – Alexandra Furnea
- Eu sunt Malala – Malala Yousafzai
- 8 reguli ale iubirii: Cum să o găsești, să o păstrezi și să renunți la ea – Jay Shetty
- Fericirea îmi scapă printre degete – Agnes Martin-Lugand
- Domnul Ibrahim și florile di Coran – Eric-Emmanuel Schmitt
- Aleea cu licurici – Kristin Hannah
- Întălniri în vacață – Emily Henry
- Plânsul lui Nietzsche – Irvin D. Yalom
- După ce te-am pierdut – Jojo Moyes
- Nepriznana – Michaela Ella Hajdukova
5 cărți pe care ți le recomand
Din toată lista enumerată mai sus, încerc să evidețiez 5 cărți care mi se par mai captivante și mai interesante. Deși avem ceva de învățat din fiecare lectură, oricât de sofisticată sau banală ar fi ea, fiecare vine la pachet cu cel puțin o lecție care merită notată.
- Eu sunt Malala – o lectură super captivantă, în care descoperi problemele grave din Pakistan și împrejurimi. Este șocant când descoperi cât de diferite pot fi mentalitățile oamenilor din lumea-ntreagă. În viața noastră de zi cu zi nu sesizăm cât de norocoși suntem că ne-am născut într-o țară pașnică, că avem diverse drepturi, că nu suntem persecutați și îngrădiți. E șocant cât de multe a putut să îndure Malala, copil fiind, doar pentru a beneficia de educație, un lucru atât de elementar în rândul nostru. Cât de mult a luptat ea și tatăl ei pentru cunoaștere și pentru un singur drept: educație pentru femei.
- Jurnalul lui 66. Noaptea în care am ars – povestea Alexandrei mi-a sfâșiat sufletul, a mototolit inima cu totul. Alexandra este una dintre victimele incendiului de la Colectiv. Iar în carte ne relatează tot calvarul prin care a trecut în lupta ei pentru supraviețuire. M-a durut fiecare pagină, fiecare nepăsare și nesimțire la care a fost supusă. Am precut prin spital și eu, am poposit 6 săptămâni pe la Floreasca, dar mă bucur nespus de mult că am nimerit niște oameni minunați, adevărați făcători de minuni.
După toată lectura asta, am rămas cumva șocată de ce fel de oameni pot exista printre noi. Și dezamăgită că astfel de „oameni” de multe ori pun o amprentă mult prea mare și urătă asupra unor spitale întregi, spitale în care găsim și oameni buni, cu experiență și cu foarte multă dedicare. De aceea mereu spun, „nu judeca o instituție/un grup, judecă fiecare om în parte”! Pentru că „omul sfințește locul”! Sau îl distruge… - Drumul către libertate – o altă lectură marcantă. A fost prima mea întâlnire cu ceea ce înseamnă defapt Coreea de Nord. Mereu m-a fascinat cât de diferită poate fi Coreea de Sud, față de Coreea de Nord, având în vedere că erau una și aceași țară. Iar acum au ajuns la poluri opuse. Cât de mult poate influența o dictatură. Cât de mult se pot lăsa oamenii călcați în picioare, deși ei dețin majoritate. Și prin ce nenorociri pot trece cei care luptă pentru supraviețuire. Pentru că Yeonmi nu a luptat pentru averi, bogății și o viață de lux. Și-a dorit doar să supraviețuiască. De abea aștept să descopăr și ce-a de-a doua carte a ei.
- După ce te-am pierdut – după atât de multă tristețe, dramă, dar realitate pură, salvez situația cu o lectură ușoară de la Jojo Moyes. Este continuarea de la Înainte să te cunosc. Seria aceasta a lui Jojo Moyes a fost super analizată, criticată, dar și îndrăgită de cititori. O lectură ușoară și plăcută, aș spune eu. Prima parte ușor lungită și cam degeaba, dar o salvează a doua jumătate. Probabil pentru că și protagonista noastră, Luiza Clark, își găsește jumătatea. O recomand pentru o doză de romantism, optimism și dragoste.
- 8 reguli ale iubirii – am tot studiat care carte să îți recomand. Voiam să aleg încă o ficțiune, puțin presărată cu iubire și romantism. Dar Jay Shetty are ceva ce pe mine m-a atras încă de la cartea Gândește ca un călugăr. Deși aceea cred că este o lectură must-read, aceasta este cumva o continuare, sau poate mai bine spus o transformare a celor învățate din Gândește ca un călugăr și axate doar pe partea de sentimente. Este vorba de diverse forme de iubire, de la îndrăgostire, la acceptarea că o relație se poate termina. Mi-a plăcut abordarea lui.
Rezoluții literare pentru 2024
Tradițiile trebuie întreținute, atfel că pentru 2024 am setat pe Goodreads tradiționalul challenge de a citi 30 de cărți. Momentan am reușit să bifez 4 cărți și pot spune că până acum am avut doar alegeri bune. Urmează să vedem cum reușesc să parcurg anul acesta.
Față de anii precedenți, mi-aș dori să variez și mai mult cu domeniile abordate, să trec atât prin non-ficțiune (pasiunea mea actuală, din câte se pare), cât și ficțiune. Să descopăr autori români contemporani, dar să mă delectez și cu lecturi clasice. Să experimentez mai mult și să extrag din fiecare lectură ceva important.
În privința asta am pregătit un jurnal de lectură pe care de abea aștept să îl umplu cu lecturi faine. Și cum împărtășesc cu tine totul, îți las aici și jurnalul, poate ne bucurăm împreună de el.
Jurnal de lectură
Aici poți previzualiza sau descărca jurnalul de lectură. Completează cu propriile impresii legate de cărțile lecturate, descoperă cărți interesante, diversifică lecturile și bucurăte de cărți.
lindemona.ro de Gerlinde Iuhasz